debatt Tomas Eriksson (MP) oroar sig för att Socialdemokraterna vill sänka skatten i Region Stockholm. Det är obefogat. Debattartikeln framstår mest som ett sätt att dribbla bort ansvaret för den blågröna koalitionens misslyckanden, skriver oppositionsregionrådet Aida Hadžialić (S).

Regionrådet Tomas Eriksson slår huvudet på spiken i sin debattartikel ”Inte läge att sänka skatten, S”. Det är en korrekt bedömning av det ekonomiska läget i Region Stockholm. Låt mig därför lugna oroliga miljöpartister. Region Stockholm har alldeles för stora problem att lösa för att skattesänkningar kan bli aktuella i vår region inom en överskådlig framtid.

Regionen lyckas nämligen med konststycket att vara både ekonomiskt misskött och samtidigt göra ett oförsvarbart stort överskott. Under pandemiåret har regionen fått mångmiljardbelopp från staten för att bekämpa just pandemin, pengar som majoriteten, där Miljöpartiet ingår, har lagt på en ofantlig hög istället. Ett överskott på sex miljarder under ett år som 2020 är helt enkelt omöjligt att försvara.

Jag får intrycket av att även den styrande blågröna koalitionen instämmer, för jag har sett få försök till just försvar. Även finansregionrådet Irene Svenonius från Moderaterna har tvingats medge att överskottet utgör en skuld till regionens invånare.

Den här idén om att jag skulle driva skattesänkningar som politisk linje kommer ursprungligen från en intervju jag gjorde för flera månader sedan. Efter alla astronomiska fördyringar av Nya Karolinska, dåliga upphandlingar och märkliga affärer som gynnar enskilda intressen, reflekterade jag över olika saker vi skulle kunna ha råd med om vi inte hade så slarviga och intressestyrda moderater vid rodret.

Moderaterna har styrt oavbrutet sedan 2006 och sjabblat bort många miljarder av våra surt förvärvade skattekronor. Till råga på allt hävdar de ständigt att det saknas pengar. Region Stockholm har idag landets högsta skattesats och skattekraft – ingen annan region kommer i närheten. Trots detta kan inte Region Stockholm garantera vård efter behov.

Jag befarar dessvärre att Tomas Eriksson försöker skapa en dimridå istället för att ta ansvar för sin koalition och sitt ivriga försvar av Moderaterna.

Vården har istället under moderat ledning privatiserats tills den knappt går att styra och resultatet har blivit smärtsamt tydligt att se nu under pandemin. Varken testning eller vaccination har fungerat ordentligt. Och som alltid när problemen de ställt till med blir uppenbara så plockas det in konsulter för miljarder för att lösa det. Inte sällan har konsulterna och affärerna anknytning till Moderaterna.

Det är i princip fullständigt omöjligt för medborgare, journalister eller oppositionen att få några svar.

Under tiden fortsätter varslen och vårdpersonalen tvingas sätta upp besparingsförslag på anslagstavlorna i fikarummen. Jag delar Tomas Erikssons bedömning att skattesänkningar inte har något egenvärde, och att de kan skapa stora hål i välfärden. Innan han blev regionråd i den blågröna koalitionen var Eriksson en energisk, och korrekt, kritiker av den moderata sjukvårdspolitiken.

Men för två år sedan bildade Miljöpartiets Tomas Eriksson koalition med Moderaterna i Region Stockholm. Eriksson gick själv över en natt från att ha varit en stark kritiker av Moderaternas sjukvårdspolitik, till att plötsligt försvara den i offentliga forum. Dagen efter valet gick tusentals stockholmare till sina arbeten inom just sjukvården och undrade vad som hade hänt.

Det är i den kontexten jag tycker att en läsare ska se Erikssons debattartikel. Jag befarar dessvärre att han försöker skapa en dimridå istället för att ta ansvar för sin koalition och sitt ivriga försvar av Moderaterna.

Jag tycker att Irene Svenonius och hennes moderatkollegor borde tacka för sig och göra något annat. Stockholm behöver ett nytt styre som inte slösar bort skattepengar och där vårdens pengar går till vården.

Jag tar gärna Tomas Erikssons utsträckta hand om han är villig att göra gemensam sak med mig i den frågan. Sveriges rikaste region borde kunnat prestera så mycket bättre – och det tror jag att även Tomas Eriksson vet innerst inne.

 

Aida Hadžialić (S), oppositionsregionråd i Region Stockholm