Lönediskrimineringen fortsätter och regeringen driver på inkomstgapet mellan kvinnor och män.

De viktigaste politiska slutsatserna från Sveriges inkomststatistik för år 2023 går att sammanfatta i tre punkter.

1. Lönediskrimineringen mot kvinnor måste bort.

2. Regeringen för en flerfrontspolitik som driver på inkomstgapet mellan kvinnor och män.

3. Inbetalningarna till pensionssystemet måste höjas om vi vill ha ett fortsatt förtroende för systemet.

För ett år sedan släppte Arena Idé rapporten Inkomstgapet som belyste inkomstskillnaderna mellan män och kvinnor i Sveriges kommuner. Statistiken som rapporten byggde på sträckte sig till 2022, men SCB har nu släppt data för 2023. De inkomster som rapporten inkluderar är förvärvsinkomster före skatt, och inkluderar inte kapitalinkomster, vilka ökar skillnaderna ytterligare.

Ska inkomstgapet slutas kan inte utvecklingen mot minskade skillnader tas för given

2023 utgjorde medianinkomsten för kvinnor 77,8 procent av medianinkomsten för män. Det är en liten förbättring mot 2022 då samma siffra var 77 procent. Förbättringen sker dock nästan uteslutande tack vare minskade skillnader i åldrarna över 65 år. Minskade inkomstskillnader är förstås bra, men just denna förbättring beror på deprimerande fakta och vittnar om ett pensionssystem som bara fungerar i ett jämställt samhälle med goda löner.

Medianinkomsten för kvinnor över 65 ökade år 2023 med ungefär 7 procent. För män ökade den bara med omkring 3,5 procent. Det beror på att 64 procent av alla kvinnliga pensionärer får garantipension, då deras allmänna pension är så låg att den inte räcker till en skälig nivå. Istället träder garantipensionen in och höjer pensionen till en garanterad lägstanivå. Den lägstanivån baseras på inflationen, vilket gjorde att garantipensionen höjdes med ungefär 10 procent 2023. Skälet till de minskade inkomstskillnaderna var alltså att vi har låga och ojämställda pensioner.

Från politiskt håll kan flera relativt enkla saker göras för att minska inkomstgapet. Det behövs hårdare tag mot lönediskriminering, föräldraförsäkringen borde individualiseras, pensionsinbetalningarna måste höjas och skattepolitiken bör utformas för minskad inkomstspridning.

Tidöregeringen gör istället sitt bästa för att inkomstgapet ska bestå. De håller emot Socialdemokraternas förslag i pensionsgruppen om att höja pensionsinbetalningarna, de inför förändringar i föräldraförsäkringen som kommer göra uttaget mer ojämställt och de sänker skatterna för höginkomsttagare där majoriteten är män.

Ska inkomstgapet slutas kan inte utvecklingen mot minskade skillnader tas för given. Vi måste fortsätta ifrågasätta löneskillnader och vi måste fortsätta arbeta för ett jämställt föräldrauttag. Vi måste också stärka den gemensamma välfärden, som både är en möjliggörare för kvinnors (och mäns) arbetsdeltagande och dessutom till stor del bärs upp av kvinnodominerade yrken.

Vilgot Österlund