Folklistan Folklistan vet hur de ska domdera medierna.

Sverige har hittills varit relativt förskonat från snabbt uppoppande populistiska högerpartier. Ny Demokrati är väl egentligen det enda exemplet och det ligger nästan 35 år bakåt i tiden. Det höll ett val och imploderade sedan.

Den gången byggde deras offentliga profil på dynamiken mellan den folklige Bert Karlsson och den aristorikratiske överklasspojken Ian Wachtmeister, vars mor hävdade att han visste hur vanligt folk hade det för att han hade umgåtts mycket det familjens tjänstepersonal när han var liten.

Denna gången axlas rollen av Jan Emanuel och Sara Skyttedal. En muskelbyggande mångmiljonär, som ägt ett nästan oräkneligt antal Lamborghinis och gillar att visa upp sig med sin lyxyacht, och en avhoppad Kristdemokrat som kommer från enkla förhållanden men i princip aldrig varit något annat än proffspolitiker. När hon behövde ett jobb för några år sedan luftlandsattes hon av sin partiledare som förstanamn för Kristdemokraterna i Linköping.

Det är som två Bert utan Ian.

Ja, det är lätt att raljera över deras Folklista.

Som att de flög iväg i helikopter efter presskonferensen. Vilken Hollywoodfilm tänker de att de är med i? Eller ville de bara göra ytterligare en blinkning till Donald Trumps kampanjer?

Eller deras egen hemsida, som var så full av underliga texter och uppenbara stavfel att det inte ens går att förklara med att de skulle ha en dålig AI. De skrev bland annat att: ”Vi sikta allta andra skadnar föreska på de vålor som är bra för oss och förhålla bort delar som försvårar och försmår för våra medborgare och gör deras vardag sämre”.

Kanske kommer de svenska väljarna springa benen av sig för att stötta det budskapet, vad vet jag?

Eller det faktum att de inte kallar Folklistan för ett parti. De har bildat en förening och de ställer upp med en egen lista i valet. Det är själva definitionen av ett parti. Att de sedan väljer att strunta i gemensamt partiprogram är något annat. Det har alla partier rätt att göra om de så väljer.

Samtidigt är de som nu formar det nya partiet extremt begåvade mediepersonligheter. För någon vecka sedan läckte de det nya partiet. I dag, måndag, framträdde de gemensamt hos Henrik Jönsson. Imorgon presenterar de ytterligare några namn, varav en sägs vara en tidigare socialdemokratisk EU-politiker. Sedan kommer de släppa en gemensam politisk punkt i veckan. Det sista låter för övrigt förvirrande likt ett partiprogram, om än ett tunt sådant.

Men Jan Emanuel kommer Folklistan ta många röster från Sverigedemokraterna. Kanske en och annan socialdemokrat, men troligen inte så många. Han har sedan länge fiskat mest i SD-vattnen.

Med Sara Skyttedal kunde de tagit från Kristdemokraterna, men är kristdemokrater verkligen pigga på att ha Jan Emanuel som sitt moraliska rättesnöre i Europapolitiken?

Det kan fungera för Folklistan. De kommer få massor av uppmärksamhet. Sannolikt kommer de namn som presenteras imorgon bidra till det.

Den här artikeln är en del i uppmärksamheten.

Men osmakligt, personcentrerat och högerpopulistiskt är det trots allt. Inget mer än så.