Bild: stock.xchng

Med boken De apatiska – makt, myter och manipulation ger Gellert Tamas inte bara upprättelse till alla de barn och deras familjer som misstänkliggjordes under den infekterade debatten kring de så kallade "apatiska barnen" för några år sedan. Framför allt mejslar han fram en skrämmande tydlig bild av det människoförakt som genomsyrade kretsen kring Göran Persson – och hur den utan synliga åthävor offrade såväl människor som vetenskaplighet. Allt för att hålla fast vid en restriktiv asylpolitik och samtidigt mota Sverigedemokraterna i grind inför valet 2006.

Även om Göran Persson och hans famösa migrationsminister Barbro Holmberg numera huserar i den politiska periferin är asyl- och migrationspolitiken på intet sätt fri från deras människoföraktande hyckleri. Fortfarande utvisas ensamkommande flyktingbarn och fortfarande arbetar svenska tjänstemän för att verkställa utvisningar av svårt sjuka, om ni vill – apatiska barn.

Förklaringen är enkel: Det är den oheliga alliansen mellan socialdemokrater och moderater som har styrt svensk migrationspolitik sedan sent 1960-tal. Den största skillnaden i dag är att numera håller Moderaterna sina alliansundersåtar i så stramt koppel att inte ens folkpartisterna protesterar mot den fortsatt cyniska och människoovänliga asyl- och migrationspolitiken.

Senast i måndags avfärdade migrationsminister Tobias Billström ett upprop till förmån för apatiska barn med att "det är dags för kultureliten att läsa på hur systemet fungerar". Uttalandet är bara ett exempel på den ansvarslösa rundgång makthavare ägnar sig åt i migrationsdebatten. Migrationsverkets Dan Eliasson brukar bemöta all kritik med att skicka frågor vidare till riksdag och regering, Tobias Billström (och tidigare Barbro Holmberg) skickar frågorna vidare till Migrationsverket eller Migrationsdomstolarna.

Med instiftandet av de senare öppnade sig ännu en möjlighet för ansvariga politiker att frånsäga sig ansvar. Migrationspolitik förvandlades till juridik. Men faktum är att det är riksdagen som styr över även juridiken – det är den som har stiftat lagarna och det är lagarna som såväl Migrationsverket som Migrationsdomstolarna har att rätta sig efter i sina beslut.

Och medan EU med sina låga födelsetal och sin åldrande befolkning gör vad de kan för att få till stånd en gemensam migrationspolitik – symptomatiskt nog under rubriken "Stockholmsprogrammet" – som kostar lite och smakar mycket lever närmare tio (!) miljoner människor redan här, utan papper och utan vare sig skyldigheter och rättigheter eller minsta chans att få stanna. Var MP och V står i migrationsfrågan är känt, för Socialdemokraterna återstår fortfarande att välja väg. Att de börjar med en ursäkt är det minsta man kan begära.