Helgen den 24 till 25 maj gick ett gäng nazister och brottsbelastade fotbollshuliganer ut på gatorna i ett ”medborgargarde”. Syftet med gruppen var, enligt tidningen Expos granskning, att slå ner invandrare, som nazisterna skuldbelade för upploppen i förorterna. I Tumba dök 80 personer upp och gav sig på ett 15-tal ungdomar. Polisen var på plats, men enligt vittnen såg de bara på och ingrep inte. En av dem, en 15-årig kille, hade kryckor och kunde inte springa iväg. Han slogs blodig och fick föras till sjukhus.

Vid Hornstull slog nazister ner min vän Mina Naguib. Mina, en egyptisk-svensk aktivist, brukade alltid tänka att det inte finns någon rasism i Sverige. ”Jag antar att jag hade fel”, säger han nu i en intervju. Men detta ”medborgargardet” är tyvärr inte en liten klick galningar. Nästan 9 000 personer stöttar dem på deras Facebooksida. En sida som är fylld med rasistiska hot. Politiker från Svenskarnas Parti finns representerade i Facebook-gruppen.

Men samma medier som skrivit spaltmeter om bilbränder i Husby, har behandlat denna nyhet som en petitess. Reinfeldt har inte läxat upp nazisterna med ord om svenska lagar och värderingar. I ett av de få nyhetsinslagen hette det att både vänsterextremister och högerextremister utnyttjar situationen i förorterna. Nazistvåldet fick alltså inget eget inslag.

Röken har lagt sig för den här gången. Men polisens och makthavarnas tystnad inför nazistvåldet kan lätt bli stoff till framtidens upplopp. Likaså stängda demokratiska vägar.

Ett konkret exempel: Albyborna har under lång tid organiserat sig och samlat över 6 600 namnunderskrifter mot utförsäljningar av allmännyttan. På så sätt skulle de, enligt demokratins regler, få kommunen att genomföra en folkomröstning om frågan. Men i fredags körde kommunen över medborgarna och sålde hyresrätterna, till en riskkapitalist.

Megafonen menar att vi måste se det strukturella våldet och orättvisorna bakom upploppen. De förlöjligas ofta av borgerliga ledarskribenter när det talas om klyftor och polisvåld. Men faktum är att de, till skillnad från säg Hanne Kjöller, har forskarna och empirin på sin sida. Ett gäng namnkunniga svenska och internationella forskare, däribland Irene Molina och Ove Sernhede, anser att en så kallad Husbykommission bör tillsättas.

Svenska storstäder har blivit de mest segregerade i norra Europa och Sverige har de snabbast växande klyftorna bland OECD länderna. När miljonprogrammen ska renoveras väntar chockhöjningar av hyror med upp till 65 procent. Upploppen är mer eller mindre förutsägbara, menar forskarna.

Om upploppen sätts i dess sammanhang, minskas också risken för att frågan tas över av nazister.