Fascismen växer, men det gör även motståndet. Nu siktar vi mot riksdagsvalet 2018, skriver Sissela Nordling Blanco, talesperson Feministiskt initiativ.

Feministiskt initiativ har skrivit historia. Vi har vitaliserat demokratin genom att lyfta in en ny dimension i politiken. Genom att lyfta in feminismen och antirasismen i det politiska samtalet och genom engagemanget hos 21 000 medlemmar har vi varit ett stöd för alla partier som vill se de perspektiven stärkta.

Vi har engagerat enormt många som tidigare aldrig känt sig representerade eller intresserade av partipolitiken. Vi har utmanat hur makten kan se ut, när flera av oss som rasifierade kvinnor tagit plats på maktpositioner som i andra partier är reserverade för vita män. Alla som är för feminism, antirasism, ett levande demokratiskt samtal, ökat politiskt engagemang och som vill se en demokratisk representation i maktens rum kan glädjas åt våra framgångar.

FI har med de minsta förutsättningarna skapat en otrolig valrörelse som till slut gav oss 27 mandat i 13 kommuner. Vi har gått ifrån att vara ett litet parti med ett fåtal medlemmar till att bli en folkrörelse som numera är Sveriges fjärde största parti till antalet medlemmar. När vi stängdes ute från de stora debatterna i media såg vi till att bli störst av alla partier på sociala medier. När vi inte hade råd med reklam eller lokaler för våra möten, så gick vi in till folks hem med våra homepartyn. Inget annat parti har lyckats skapa lika stort engagemang.

Nu skapas nya rosa partier runt om i Europa inspirerade av FI. Det strömmar in gratulationer från feminister över hela världen. Vi har lyft på locket och nu kommer det aldrig gå att stänga igen. Vi är en folkrörelse som fått nog av att sitta bredvid och titta på. Från kommuner och genom våra gräsrötter kommer vi fortsätta kämpa feministiskt och antirasistiskt.

Men ändå är sorgen och besvikelsen stor över att rasismen fortsatt växer samtidigt som Fi saknas i riksdagen. Hade vi varit där hade vi inte bara utgjort ett motstånd mot Sverigedemokraterna utan även agerat mot den strukturella rasismen som bärs upp av långt fler partier.

Vi gjorde allt vi kunde men det enda vi inte rådde på var Valmyndigheten. Inte nog med att vi har ett system som försvårar för små partier som själva måste dela ut valsedlar till alla Sveriges 6 000 vallokaler. Vi har även fått mängder av rapporter på valfusk. Valsedlar som slängts och valförrättare som felaktigt sagt att det inte går att rösta på FI om våra valsedlar saknas.

De demokratiska bristerna tog av vår tid och många av våra röster. Men vi lyckades trots detta komma över 2,5 procentgränsen och har därmed säkrat både valsedlar till nästa val och partistöd. Det kommer ge oss helt andra förutsättningar i riksdagsvalet 2018.

Vi befinner oss med andra ord i blandade känslor av sorg och seger samtidigt. Fascismen växer, men det gör även motståndet. Den antirasistiska och feministiska rörelsen är större än någonsin. Det rör sig på många fronter samtidigt och Feministiskt initiativ har lyckats kanalisera en folkrörelse som kan påverka både inifrån kommuner och genom gräsrotsarbete och aktivism. Varje röst på Feministiskt initiativ har tagit oss närmare en förändring i rätt riktning.

Sissela Nordling Blanco, talesperson Feministiskt initiativ