Bild: stock.xchng

Den stora klimatmarschen i Köpenhamn i lördags beskrevs först som en lugn folkfest. Förvisso hade den danska polisen frihetsberövat 968 personer, men ingen hade skadats, ingen egendom rapporterats förstörd.

Hur var det möjligt att tusen gripna demonstranter inte ställt till med mer oreda? Svaret är enkelt. Lejonparten av dem hade inte ställt till med någonting alls, förutom att excersera sin lagliga rätt att demonstrera. De hade helt enkelt bara råkat befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt: antingen i närheten av maskerade personer eller av det fåtal som i lördags kastade fyrverkerier och flaskor mot polisen.

Dansk polis använde sig av det så kallade "lymmelpaketet" som snabbklubbades av regeringen för en dryg månad sedan. Det ger dansk polis oändliga befogenheter: till exempel får de göra så kallade "preventiva gripanden", det vill säga gripa och frihetsberöva personer i upp till tolv timmar utan att de är misstänkta för något alls. Inför toppmötet införde Danmark dessutom passkontroller och upphävde i praktiken Schengenavtalet som stipulerar fri rörlighet inom EU:s gränser.

De gripna från i lördags tvingades sitta i timmar på marken i kylan med händerna fastlåsta bakom ryggen, flera kissade på sig eftersom det inte erbjöds möjligheter att gå på toaletten. Åtskilliga av dem forslades vidare till de nätburar som polisen på förhand fixat för att låsa in eventuella bråkmakare. Många av dem väldigt unga, andra äldre, några sjuka. Sammantaget har tre av dem häktats, men, som chefspolisinspektör Larsen säger till DN.se: "En finsortering är omöjlig".

Självklart ska polis ingripa mot demonstranter som brukar våld, men att skippa "finsorteringen" och gripa slumpvis utvalda människor i tusental, och/eller hindra dem redan vid gränsen, är inte bara ett allvarligt hot mot demokratin och en spark i magen på alla de som fortfarande tror att det går att förändra och påverka världen utan att använda våld. Det är också att sätta rättsäkerheten helt ur spel.

Principen som säger att alla är oskyldiga till dess att motsatsen bevisats har förvisso befunnit sig på en allt snabbare glidande skala sedan terrorattackerna mot USA den 11 september 2001. Den danska polisens ökade befogenheter, och beteende, ingår i en större samhällelig utveckling. "Illegala kombattanter" har gripits runt om i världen, förts till Guantánamo eller några av USA:s många andra "terroristläger" runt om i världen och spärrats in i år utan att ett enda bevis lagts fram rörande deras eventuella skuld.

FRA-lagen, där vi alla kan bli avlyssnade och våra privata mejl sparade – oavsett om staten hyser misstankar mot oss eller ej – sjösattes för några veckor sedan. Ipred, som ger privata företag rätten att bedriva myndighetsutövning på internet i jakten på fildelare, några månader tidigare.

Frågan är, återigen, om vi verkligen vill ha det så här?