Svartmålning av svensk företagarpolitik, när det i själva verket är oppositionen som inte lyckas komma överens. Det skriver Per Åsling (C) i replik till Per Bolund (MP).

Per Bolund skriver i Dagens Arena (130830) att inte mycket har blivit gjort för småföretagen under de år som Centerpartiet har haft näringsministerposten. Samtidigt som Per Bolund sitter och skriver debattartiklar tar regeringen fram propositioner som möts med jubel av företagarna.

Bara de senaste dagarna har Annie Lööf presenterat sänkta egenavgifter, förbättrad likviditet och en snabbutredning av företagens sjuklöneansvar. Lägg därtill en satsning från regeringen på en miljard kronor till lärlingsutbildningen. En reform som kommer att stärka näringslivet och förbättra möjligheter för ungdomar att få arbete.

I dag är jag oerhört glad att vi lyckades stoppa kravet på månadsuppgiftslämnande. Vi i Centerpartiet har kämpat hårt för att företagen inte ska belastas med krav på månadsuppgiftslämnande. Just det krav som bland annat Miljöpartiet drivit på för att det ska genomföras. Nu blir det ingen proposition – men regeringen tvingas återkomma till riksdagen i frågan på grund av Miljöpartiets och övriga oppositionspartiers agerande.

Jag hoppas innerligt att Miljöpartiet inte kommer att fortsätta kämpa för att driva igenom kravet på detta betungande regelkrångel.

Det är ingen hemlighet att Centerpartiet under flera år har drivit på för att minska företagens kostnader för sjuklön. Bland annat har vi tagit initiativ till införandet av ett högkostnadsskydd. Det är välkommet att fler partier ansluter sig till vår linje. För vår del är det viktigt att vi kan minska risken för företag och sänka kostnaden för de företag som har små marginaler. Då gäller det att hitta den mest träffsäkra modellen. Jag är därför glad att frågan nu snabbutreds.

Alla de förslag som kommer från oppositionspartierna målar upp en nattsvart bild för Sveriges företagare. Vi riskerar att få en blandad kompott av, bland mycket annat, Vänsterpartiets höjda bolagsskatt, avskaffad halvering av ungdomsarbetsgivaravgiften, Socialdemokraternas återställande av restaurangmomsen och som grädde på moset Miljöpartiets förslag om lastbilsskatt och skatt på finansiella transaktioner.

Vi ser att oppositionspartierna driver på i olika riktningar. Tyvärr verkar de vara eniga i en fråga: att försämra förutsättningarna för företagande, jobb och tillväxt i hela landet.


Per Åsling, ekonomisk-politisk talesperson, Centerpartiet