Bild: Miljöpartiet/Flickr

Regeringen visar än en gång att den inte vill ge svenska företag bättre möjligheter att anställa. Det skriver Per Bolund (MP).

De små företagen är viktiga för Sverige. De senaste tjugo åren har fyra av fem nya jobb skapats i företag med färre än femtio anställda. I små och kunskapsintensiva företag utvecklas nya tekniker, tjänster och produkter som bidrar till att lösa framtidens utmaningar. Därför är det klok politik att ge de små företagen det stöd de behöver för att växa och blomstra. Det skapar jobb och stärker Sveriges ekonomi.

Men det hjälper inte att säga rätt saker – det som räknas är vad man gör. Under de sju år som Centerpartiet innehaft posten som näringsminister har inte mycket blivit gjort för småföretagen.

Företagarnas organisationer har pekat på kostnaderna för sjuklöner som ett särskilt betungande problem och ett hinder för att anställa. En undersökning visar att åtta av tio småföretagare känner oro för att anställda ska bli sjuka, och att företagen därmed ska drabbas av dubbla kostnader: Dels för sjuklönen och dels för lön åt ersättare.

Miljöpartiet föreslår att man slopar sjuklöneansvaret helt för företag med tio eller färre anställda. Det gynnar inte bara småföretagen utan också arbetssökande som i dag har svårt att få jobb på grund av tidigare sjukdom. Ett slopat sjuklöneansvar gör att företaget upplever det som mindre riskabelt att anställa dem. Organisationen Företagarna har visat att så många som 55 000 arbetstillfällen kan ha gått förlorade på grund av företagens sjuklöneansvar.

När Annie Lööf höll sitt sommartal i mitten av augusti var hon mycket tydlig med sin viktigaste prioritering i höstbudgeten: Att avskaffa företagens ansvar för den andra sjuklöneveckan. Att stryka den andra sjuklöneveckan gör visserligen begränsad nytta, eftersom den första veckan står för 80 procent av kostnaderna. Men det är ändå ett steg i rätt riktning, som både Miljöpartiet och Sveriges småföretagare skulle välkomna.

Därför fanns det förväntningar i luften när Annie Lööf exakt fjorton dagar senare skulle presentera regeringens budgetsatsning på de små och växande företagen. Men den så kallade satsningen var generande innehållslös. Vad gäller sjuklönerna fanns inga lättnader i höstbudgeten. Det enda som utlovades var en utredning om eventuella förändringar av det högkostnadsskydd som finns idag.

Hur länge kan näringsministern misslyckas med att få gehör för sina krav i regeringens interna budgetförhandlingar och ändå fortsätta låta som om hon är företagarnas bästa vän? Ord utan handling blir till slut inte mycket värda.

Det sorgliga är de signaler som detta sänder till alla bekymrade småföretagare. Regeringen visar än en gång att den inte vill ge svenska företag bättre möjligheter att anställa. Därmed skadar man inte bara företagen utan förstör också möjligheterna att minska arbetslösheten.

Per Bolund (MP), ekonomiskpolitisk talesperson