Foto: Alf Kjeller-Sellin/Wikimedia

Kulturpolitik Genom att fortsätta samarbetet med SD ger L, KD och M inflytande till krafter som normaliserar konsekvent hbtq+hat. Det skriver Carl Housten, ordförande i HBT-Socialdemokrater Stockholm.

Under nazisternas regim i Tyskland upprättade Gestapo en rosa lista på personer som av dem misstänktes för ”homosexuella handlingar”. Av dem dömdes 50 000 till fängelse och mellan 5 000 och 15 000 skickades till koncentrationsläger. I förintelsen dog mellan 11 och 17 miljoner personer, det var judar, homosexuella, politiska motståndare, med mera.

Nazismen är farlig. Att dragqueens läser barnsagor på bibliotek är inte farligt.

I Agendas partiledardebatt i söndags menade Jimmie Åkesson att om en dragqueen skulle läsa barnsagor skulle det vara lika illa som att en nazist skulle tillåtas göra det. Nazismen är farlig. Det har vi lärt oss från historien. Att dragqueens läser barnsagor på bibliotek är inte farligt.

Åkesson påstod senare i debatten att det luciatåg som stoppades av lokala sverigedemokratiska politiker, på grund av en ickebinär lucia, var en ren provokation. Jag undrar – hur är det en provokation? Är hur jag klär mig en provokation? Är vem jag blir kär i en provokation?

Kulturkriget har börjat, det säger Sverigedemokraterna själva. De vill göra omfattande ingrepp i kulturen, det är tydligt att detta inte är en fråga om kulturens frihet eller finansiering, utan rent och skär politiskt motiverad censur och begränsning av fritt kulturutövande. Detta bekräftades nyligen i lördagsintervjun där Åkesson till och med påstod att det mest demokratiska sättet att styra skattefinansierad kultur är att det influeras av folkvalda.

Vidare har sverigedemokraternas Björn Söder kommenterat situationen på Twitter med att ”Kulturkriget har börjat” och ”Den dekadenta vänsterns kulturpolitik ska snart vara ett minne blott”.

Sverigedemokraterna och den blåbruna regeringen styr kulturen alldeles för mycket. Vi HBT-Socialdemokrater står upp för en fri kultur med en armlängds avstånd. Med en stark och oberoende mediesektor ser vi även att det skapas förutsättningar för en stark mångfald och god representation.

Att Sverigedemokraterna har förbjudit prideflaggan på kommunala byggnader är välkänt. Utöver det har de sedan valet även stoppat ett luciatåg på grund av att lucian i fråga var ickebinär och ställt in ett biblioteks arrangemang av ”Drag Story Hour”. Allt detta till trots blånekar de att de skulle missgynna hbtq+personer.

Sverigedemokraternas senaste utspel är kanske det tydligaste queera hatet vi sett från en högt uppsatt politiker, i alla fall från en partiledare. Det går inte längre att blunda för vad som händer. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna måste förstå att varje dag som gått sen valet har Sverigedemokraterna kommit med ännu mer extremistiska uttalanden. Att fortsätta samarbetet fortsätter att ge inflytande till dessa krafter och normalisera konsekvent hbtq+hat. Vilka eftergifter är högerpartierna beredda att ge, på vår bekostnad?

Carl Housten, ordförande HBT-Socialdemokrater Stockholm