Det framstod som en ny ekonomisk-politisk självklarhet som inte fick ifrågasättas. Minns ni? Att 27 EU-länder skulle spara sig ur en kris var tills nyligen en uppfattning som visserligen gick stick i stäv med gängse teori, men som bara skulle sväljas. Annars tvingades du skriva ”Merkel och Borg har rätt, vi ska bara konsumera vårt anletes svett” på svarta tavlan 100 gånger.

Men när François Hollande stormade mot valseger i Frankrike började något hända. ”The vind is vänding”, som Henrik Schyffert sa om en annan politisk väderlek. Nu är inte längre svångremmen högsta mode. Tillväxt, och att försiktigt stimulera ekonomin, är det nya svarta.

Inför G8-mötet på Camp David nyligen fick Europas ledare en skarp uppmaning av president Obama. Det är dags att kombinera ekonomiskt ansvarstagande med en konkret tillväxtagenda. Om uppmaningen hörsammas får vi veta 28-29 juni, då det är dags för möte med Europeiska Rådet. Och visst är det positivt att president Hollande kommer att sitta vid bordet med sin nyfikna uppsyn. Men två viktiga omständigheter kvarstår. En överväldigande majoritet av EU:s regeringschefer är alltjämt högerpolitiker som hittills har använt svångremmen. Och Europas läge är fortsatt ytterst allvarligt.

Dagens Arena är en oberoende, progressiv och radikal webbtidning. Vi som skriver på ledarsidan är på olika sätt engagerade i diskussionen om Europas framtid, inte bara genom de texter som vi publicerar här. Det handlar om böcker, texter i andra publikationer, ett europeiskt magasinseminarier, och mycket annat. Vår uppfattning är inte endast att Europas läge är väldigt oroande. Vi tror att politiska initiativ kan göra skillnad, men den nuvarande nedskärningspolitiken – ”austerity” – gör ont värre.

Därför har vi valt att uppmärksamma ett initiativ som kommer att lanseras inom en mycket snar framtid. Kampanjens namn är Austerity Isn’t Working – nedskärningarna fungerar inte. Initiativtagarna är en rad progressiva tankesmedjor i hela Europa, bland dem våra kollegor på Arenagruppens tankesmedja Arena Idé.

På kampanjens hemsida, som är under utveckling, kommer europeiska medborgare att berätta om hur nedskärningspolitiken har drabbat just dem. De allt mer förekommande bevisen på att den förda politiken leder fel ska samlas ihop. Rapporter och artiklar med konstruktiva förslag på hur den där konkreta tillväxtagendan bör se ut ska också sammanställas och spridas.

Initiativet är allstå paneuropeiskt och taget av progressiva organisationer. Det bygger på att du som medborgare i Europa kan bidra med din historia och tipsa om dina förslag på hur den allvarliga krisen kan lösas. Flera förslag, som eurobonds som vi skrev om tidigare i veckan, kräver mer europeisk samordning. Då måste även det offentliga samtalet mellan Europas medborgare bli bättre.

Kampanjer av det här slaget kan bli ett första steg. Anmäl din medverkan redan nu. Det är Europas framtid som står på spel.