Bild: Pixabay

fredagskrönikan Har Liberalerna drabbats av hybris när det gäller bostadsfrågan? Jonas Nordling ser vissa tecken på det.

Någon på SVTs nyhetsredaktion verkar älska att se Nyamko Sabuni krascha. Det är åtminstone känslan efter att på kort tid sett Liberalernas partiledare haverera i två bostadsdebatter. En förvirrande insats gentemot bostadsministern Märta SteneviAktuellt följdes upp halvannan vecka senare av en lika förvirrande aktion gentemot Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar i Agenda.
För det kan väl inte vara så att Sabunis spinndoktor aktivt arbetat in sin partiledare i dessa debatter? Om detta är den fråga där Liberalerna tror att hon kommer bäst ut undrar man i så fall hur det skulle låta i de ämnen man vill undvika.

Sabunis inledning i den sistnämnda debatten illustrerar magplasket mycket väl. Förklaringen att flyttkedjor uppstår med automatik när ”den som har bättre inkomst kan flytta till det nya som kostar lite mer” visar på en total oförståelse för drivkrafter på bostadsmarknaden. Alla vet att ingen flyttar till ett dyrare boende bara för att man har råd. Det handlar om helt andra incitament.
Om Sabunis uttalande är resultatet av en planerad förberedelse inför debatten borde partiet omplacera alla inblandade.

Men jag förstår om Liberalerna drabbats av hybris, och verkligen tror att bostadsfrågan är deras nya hemmaplan. På papperet ser det nämligen väldigt bra ut. Åtminstone kvantitativt sett.
Det blir väldigt tydligt i denna underhållande uppsats av KTH-studenten William Ulrici som kom i fjol. Där har riksdagspartiernas bostadspolitiska program plockats ned i sina minsta beståndsdelar, och Ulrici identifierar på så sätt 116 konkreta åtgärder som föreslås i bostadsfrågan. Liberalerna står då för imponerande 35 stycken av dessa förslag, slagna endast av Moderaterna (37) och Kristdemokraterna (36).
Vänsterpartiet har i sammanhanget endast 13 förslag i denna genomgång.
Sämst i klassen är dock Sverigedemokraterna som enligt Ulrici endast har 11 konkreta förslag på åtgärder för att hantera bostadsbristen.

Jag måste dock erkänna att SD ändå hade fler förslag än jag väntat. Den som har läst deras bostadspolitiska program genom åren har mest sett tankar som handlar om migration, integration, lag och ordning. Tar du även bort de som handlar om kultur och historiska miljöer i olika former så finns fortfarande dock inte mycket av originalitet. Att höra Jimmie Åkesson debattera inom detta fält vore därför minst sagt spännande. (Ni får tipset gratis, SVT)

William Ulricis lilla studie har dock ytterligare ett guldkorn. Nämligen en bild av vilka förslag inom bostadsfrågan som redan nu har majoritet i riksdagen. Följande sex beslut skulle kunna fattas redan nu om viljan finns:

  • Regelförenklingar inom byggprocessen
  • Avskaffat uppskovsbelopp. (Flyttskatt vid försäljning)
  • Stärkt privat initiativrätt vid detaljplan
  • Underlätta andrahandsuthyrning
  • Investeringsstöd vid bostadsbyggande
  • Marknadshyror vid nyproduktion.

Alla dessa förslag kanske inte faller dig på läppen, men är alltså de enda som skulle kunna klubbas av riksdagen i dagsläget. Vilket är rätt talande för hur spretig bostadsfrågan blivit.

Det är inte brist på engagemang, kunskap eller förslag på åtgärder som är problemet med bostadsfrågan. Vad vi däremot saknar är politisk handlingskraft som leder till bestående förändring.
Skrev Veronica Hejdelind häromveckan på denna sajt.

Hon har tyvärr rätt.

 

Jonas Nordling
Chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Arena