Med en byggbonus skulle politikerna i Danderyd kunna välja mellan att bygga en förskola i Danderyd eller att finansiera en i Järfälla, skriver Mikael Jämtsved, kommunalråd i Järfälla.

I Stockholm är bostadsbyggandet kommunalt men arbetsmarknaden regional. Det innebär att vi delar på vinsterna men låter några ta kostnaderna. Det är knappast rättvist.

Stockholm växer med ungefär 35 000 till 40 000 personer varje år och bostadsbristen är enorm. För att lösa denna ekvation behöver vi dels få till ett effektivare användande av befintligt bostadsbestånd, men framför allt behöver vi bygga mycket mer bostäder.

Min kommun Järfälla är en av de kommuner som beräknas bygga mest i hela landet. Om ett par år är det möjligt att vi är den kommun som bygger mest i hela landet relativt storlek. Vi planerar för kraftiga förtätningar av Jakobsberg samtidigt som vi bygger en helt ny stadskärna i Barkarbystaden. Utöver det har vi spännande bostadsprojekt som pågår runt om i hela kommunen.

Vi är givetvis glada att göra detta eftersom vi ser ett stort behov av nya bostäder och för att det ger fler möjlighet att bo i vår vackra kommun.

Byggandet leder till omfattande investeringskostnader. Skolor, förskolor, äldreboenden, cykelvägar och så vidare behöver byggas och det faller huvudsakligen på kommunen att ordna detta. Enligt en rapport som PwC har tagit fram har vi ett finansieringsgap efter markförsäljning på knappt 9 miljarder fram till 2030 om vi ska klara bostadsbyggandet i den takt vi har satt upp mål om.

Givetvis har vi inom kommunen ett stort ansvar för att hitta möjligheter till kloka finansieringslösningar, effektiviseringar och prioriteringar. Men när vi kommer till nedersta raden är det ofrånkomligen så att stora kostnader kommer att landa på Järfällas skattebetalare.

Samtidigt har vi kommuner som bygger alldeles för lite. Danderyd, Ekerö och Lidingö är exempel på kommuner som inte tar sin del av ansvaret, trots att det är kommuner som i vissa delar ligger mycket mer centralt än Järfälla. Hade hela Stockholms län varit en kommun hade det varit enkelt att föra pengar mellan de olika kommundelarna för att möjliggöra finansiering av nödvändiga investeringar.

Därför bör regeringen komplettera det kommunala utjämningssystemet med en byggbonus till de kommuner som tar sitt ansvar för byggandet. Det kan finansieras inom den regionala arbetsmarknaden av de som inte bygger tillräckligt. Denna bonus bör viktas utifrån geografisk placering, befintlig infrastruktur och befolkningsdensitet för att inte drabba kommuner som har tagit sitt ansvar historiskt men inte har möjlighet att göra det i samma utsträckning längre på grund av markbrist.

På så sätt får vi tydliga incitament för byggande även i de kommuner som i dag bygger för lite. Eller ännu enklare, politikerna i Danderyd får helt enkelt välja mellan att bygga en förskola i Danderyd eller att finansiera en i Järfälla.

Mikael Jämtsved, kommunalråd i Järfälla och förste vice ordförande i kommunstyrelsen