Bild: Jan Fröman

För ett par månader sedan skröt näringsminister Maud Olofsson om att 80% av befolkningen i Sverige var i arbete. Igår presenterade LO en ny konjunkturprognos i vilken man spår att arbetslösheten valåret 2010 kommer nå alarmerande 7,9%. Samtidigt har den borgerliga regeringenss partiledare och partisekreterare försökt blåsa liv i sig själva genom att presentera en satsning på virtuell politik, samt ytterligare skattesänkningar. Vingslagen från den enda vägens politik känns. Moderat Classic är tillbaka.

Högern vann valet 2006 med en knapp marginal, och satte sig till ett dukat bord och en högkonjunktur i full fräs. Jobben som den förra regeringen så förtvivlat undrat när de skulle komma, kom till slut. Till en början visade regeringen en viss ödmjukhet, och menade att lite flyt med högkonjunktur hade man nog haft. Nu är det annat ljud i skällan, och allt mer desperata försök att lura i väljarna att det går bra för Sverige.

Ekonomisk forskning är som bekant alltid en åsikt, och regeringens åsikt är att en liten sänkning av skatten på arbete, det gör att småföretag börjar anställa. Småföretagarna själva har suckat och menat att löner kostar mer än lite, men Maud Olofsson tycker att det ska nog fungera. Regeringen Reinfeldt utgår nämligen från filosofin att sänkta skatter alltid skapar mer jobb. Man kan förundras lite över att finansminister Anders Borg, som i rapport i tisdags skröt om att finansdepartementet "under flera veckor arbetat i tvåskift", inte har något annat att ge partiledarna. Följaktligen är det sänkta skatter som kommer vara den borgerliga regeringens svar om två år.

Nackdelen med små skattesänkningar är att de ger små, om ens några, skillnader för den som betalar skatten, men kostar stora pengar. 1% sänkta arbetsgivaravgifter kostar 7,5 miljarder. Frågan är om de pengarna inte istället skulle kunnat satsas på att stärka människor i rollen som entreprenör, och stödja forskning som i slutändan går att kapitalisera? Varför inte en ordentlig satsning på modern miljöteknik? Att vi behöver fler företag, stora och små, är alldeles självklart. Men alla kan inte öppna en salladsbar. Ett starkare näringsliv måste stå på mer stabil grund än gurka och soltorkade tomater.

Alliansen förresten? Just nu känns det mest som gamla moderaterna med tre småpartier som svansar efter och hoppas på lite cool by association. Hänga med när Fredrik Reinfeldt låtsas vara en man av folket, besöker ännu en vårdcentral och bor på vandrarhem. Min gissning är att väljarna inte går på den grunda politiken en gång till.