summering Att vi slapp en moderat regering var bäst, hanteringen av Arbetsförmedlingen sämst. Och Mats Wingborg tar med sig LO:s jämlikhetsutredning in i det nya decenniet. 

Vad var det bästa med 2019?

Flera saker var bra. Inte minst att Sverige till sist fick en regering och att vi slapp ett m-kd-styre med stöd av sd. Lovande också med den växande globala klimatrörelsen, men även att människor protester mot ökad klyftor (Chile och Colombia), mot bristen på demokrati (Hongkong) och mot statlig korruption och höjda levnadskostnader (Iran). Viktigt dock att de fortsatta protesterna blir fredliga.

 

Vad var det sämsta med 2019?

På nationell nivå: Katastrofen kring Arbetsförmedlingen. Absurt med en jättelik reform som till sist ingen försvarade, med undantag av Centerns Martin Ådahl. På global nivå: Vidden av den burmesiska militärens ohyggliga våld mot rohinger blev klarlagt, men styret i landet vägrade acceptera kritik. Från flyktingar från Kina kom vidare nya detaljerade uppgifter om gigantiska läger i provinsen Xinjiang där uigurer hålls inspärrade.

 

Vad vill jag ta med mig till det nya decenniet?

Jag hoppas att LOs Jämlikhetsutredning får ordentlig spridning, både slutrapporten och alla underrapporterna. Där finns kunskap som kan förvandlas till vassa politiska verktyg.