När Stefan Löfven lämnade scenen gick solen i moln över Norra Bantorget. Symboliken var talande. Första maj 2014 blev en ljusglimt i alliansmörkret.

Klockorna på Sofiakyrkan i Jönköping ringde för att varna för fara. Det var första gången sedan 1939. På Första maj 2014 demonstrerade nämligen nazister i staden. Mängder med människor blockerade vägen i protest mot nazistdemonstrationen.

Karl-Petter Thorwaldsson bad Jimmie Åkesson och hans bruna svans att ge fan i att hota LO:s medlemmar. På ett ovanligt trångt Norra Bantorget talade en engagerad Stefan Löfven om en arbetarrörelse som alltid ska stå upp mot fascismen. Detta oavsett om det rör sig om attacker av nazister i Malmö eller män med små hjärtan och enkla lösningar i Sveriges riksdag.

Stefan Löfvens huvudbudskap i sitt Första maj-tal i Stockholm var att vi måste bygga ett nytt Sverige. För alla. Det börjar med ett Sverige där alla får plats på lika villkor.

I byggandet av det nya Sverige lades i talet mycket fokus på just byggande. Tre miljarder kronor satsas på bostäder främst till unga. Den statliga banken SBAB ska få i uppdrag att låna ut kapital för att gå igång bostadsbyggandet. Sammantaget är det nu fyra miljarder kronor som Socialdemokraterna vill satsa på att stimulera bostadsbyggandet.

126 kommuner i Sverige har i dag bostadsbrist. Det hämmar utveckling och tillväxt. Det hindrar de kapitalsvaga att flytta dit jobben finns. Satsningen på att bygga bostäder i Sverige är ett välkommet besked från S.

I de stora dragen var talet på Norra Bantorget inte revolutionerande. I yvigare ordalag än Magdalena Andersson presenterade Löfven än en gång satsningarna från vårmotionen på utbildning, 90-dagarsgarantin för unga sakt sänkt skatt för pensionär. Det senare beskedet från Löfven fick pensionärerna i publiken att aldrig vilja sluta applådera.

Talet innehöll något för alla. Utom för femininsterna. Löfven lovade att han skulle bilda en feministisk regering och pratade lite om hur staplandet av visstidsanställningar drabbar kvinnor. Menar S att de är ett feministiskt parti måste S börja bygga all politik på jämställdhet. Just nu är partiet alldeles för snubbigt.

Löfven lyckades ändå i sitt Första maj-tal visa ett tydligt politiskt alternativ till den sittande regeringen. Gemensamt ska vi bygga ett nytt Sverige genom en aktiv arbetsmarknadspolitik, nya bostäder och en skola som ger jämlika förutsättningar för alla barn. Tillsammans med väljarna vill han bygga ett samhälle där alla får plats. Var du kommer ifrån ska inte spela någon roll.

Lagom till att Löfven lämnade scenen gick solen i moln över Norra Bantorget. Sällan har symboliken varit så talande. Första maj 2014 blev en ljusglimt i alliansmörkret.

Om ett år håller Stefan Löfven tal inte endast i egenskap av partiledare, utan även som statsminister. Tillsammans ska vi bygga ett nytt Sverige. Men då vill vi att Löfven ska ha tagit på sig genusglasögonen på riktigt.