Utförsäkringarna. Fas 3. Nedskärningar. Vi kan det utan och innan. Löfven måste sluta förhålla sig till alliansen om hans politik ska nå ut.

Angela Merkel är Europas just nu skickligaste politiker. Även om de inrikespolitiska problemen den här våren hopar sig, visade valrörelsen 2013 hennes fulla kompetens.

Allra tydligast blev det i hennes avslutande tal inför den kristdemokratiska kärntruppen. Inte med ett ord nämnde hon motståndarens politik. Varför ägna tid åt något så betydelselöst?

Frågan är om inte Stefan Löfven borde närstudera den tyska förbundskanslern. Han har ett ledarskap att axla – och en färdriktning som många fortfarande tvivlar på.

När han står på scenen i Aros Congress Center i Västerås är det som att det borgerliga spöket aldrig tillåts lämna scenen. Gång på gång återvänder Löfven till vad som hänt innan han tillträdde.

Och vi som sitter där vet det väl. Utförsäkringarna. Fas 3. Nedskärningar på utbildning. Men för de socialdemokratiska politikerna på plats är det inte det viktiga. Det är hur framtidens politik ska se ut – på lokal som nationell nivå.

Alliansen tillhör gårdagen. I dag har vi en splittrad borgerlighet. Som förvisso försvårar regerandet genom de otaliga tillkännagivandena i riksdagen. Men som med ett tydligt regeringsprojekt för framtiden skulle få betydligt svårare att försvara sina barnsliga tjuvnyp.

Jobbagendan, liksom dagens förslag om jobbupphandling, innovationsstrategi och satsningar på kunskapslyft är smarta och bra förslag. Grunden är lagd och detaljerna kan pytsas ut. Men om S-ledningen tror att det räcker med förslag på marginalen för att vinna framtiden råder det en naivitet i överkant.

Och det vet de nog. Men när man är rädd för spöken är det svårt att våga satsa. Risken är då att mardrömmen blir till verklighet. Att viktiga förslag bromsas, målen går om intet och väljarna flyr fältet.

Till Almedalen är det dags att Stefan Löfven har slutat att tro på spöken. För det där framtidsprojektet behövs.