Hur Stockholm leds under den kommande mandatperioden kommer att vara avgörande för Socialdemokraterna.

Inför valet 2006 hade Socialdemokraterna ett mantra – ”Vi måste vinna Stockholm för att vinna riket”. Som vanligt höll jag inte med. Så sent som 1998 hade Socialdemokraterna förlorat herraväldet i Stockholm stadshus men ändå med nöd och näppe klamrat sig fast i Rosenbad.

Jag såg mest pratet om att vinna Stockholm som en intäkt för att fokusera på radhusborna i Nacka som brydde sig om fastighetsskatt och RUT-avdrag. Där stannade den socialdemokratiska diskussionen. Var man för eller emot att triangulera och satsa på att vinna de väljare som tvekade mellan de två politiska blocken.

Men under tiden som Socialdemokraterna fokuserade på triangulering hände något helt annat. I detta val har den politiska kartan ritats om. I Stockholm, som länge legat politiskt höger om riket, valdes en rödgrönrosa majoritet in i Stockholm Stadshus. På riksnivån däremot var vänsterframgången minimal.

Frågan är vad som förklarar denna utveckling. En viktig faktor är den som Suhonen och Gerin lyfte på DN Debatt i fredags. När konflikten mellan vänster och höger minskade fick en annan politisk dimension större utrymme. Konflikten mellan mer frihetliga och mer auktoritära värderingar aktiverades i bristen på en tydig vänster-högerdimension.

Både Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna vann på detta. På nationell nivå blev det förstås Sverigedemokraterna de som vann mest. Men i Stockholm blev det annorlunda. Både Fi och V växte och MP höll ställningarna. SD kom in i Stockholms stadshus men kommer spela en helt marginell roll med tanke på den rödgrönrosa majoriteten.

Det här kan vara en första signal om att Stockholm börjar bli en stad som är mer lik andra europeiska huvudstäder. Det vanliga är nämligen inte att huvudstaden är blåare än resten av riket, utan tvärtom.

De röda koalitioner som styr de flesta av Europas huvudstäder är inte några bruksorts-sossar, utan ofta består den styrande koalitionen av en blandning av traditionell vänster, gröna och alternativa partier.

Det här kommer utmana Socialdemokraterna. Om de ska klara att bygga en ny allians för att styra Stockholm måste de göra eftergifter till de andra partierna som tillsammans är betydligt större än Socialdemokraterna. Flera kuggfrågor står på spel. Byggandet av Förbifarten, Bromma Flygplats och de stora satsningar som behöver göras på kollektivtrafiken.

Socialdemokraterna i Stockholm kommer hamna i en svår sits där de både behöver ha goda relationer och få till förnuftiga kompromisser med sina koalitionspartier. Samtidigt blir de beroende av vad en svag socialdemokratisk regering gör på central nivå.

Stockholm behöver göra massiva och samhällsekonomiskt kloka investeringar för att hantera stadens snabba befolkningsutveckling. Socialdemokraterna i Stockholm kommer ha en helt avgörande betydelse för att detta fungerar och att inte det samlade parlamentariska läget leder till handlingsförlamning.

Hur Stockholm leds under den kommande mandatperioden kommer att vara avgörande för framgång. Detta är en fråga som är minst lika viktig som hur en kommande regering ska se ut.