Vällingby centrum, 60-tal. Bild: Nordiska Museet

debatt Även hos den som vill förgöra allt vi gemensamt äger så bör det väl finnas en kulturhistorisk ventil? Vällingby Centrum var det första försöket i Europa att bygga en satellitstad runt storstaden och det är skamligt att sälja det, menar Lawen Redar.

Tänk om Per Anders Fogelström hade författat ytterligare en bok i stadenserien. ”Den utsålda staden” hade varit ett passande namn. För vad finns egentligen kvar av det gemensamma? Innerstaden reserveras invånare med högre inkomster. Resten bor utanför tullarna och de med lägst inkomster fördrivs snart till kranskommunerna. Nu står Husby, Rinkeby, Hässelby Gård, Grimsta, Sätra, Skärholmen, Rågsved, Fagersjö, Hökarängen och Bagis, näst på tur. Den blågröna utförsäljningsbasaren har öppnat.

Tänk att denna politik bedrivs samtidigt som forskningen varnar oss. Det fysiska avståndet mellan låg- och höginkomsttagare har aldrig, i modern tid, varit så stor i Stockholm och antalet bostadsområden där befolkningen är beblandad minskar kraftigt. I jämförelse med de andra huvudstäderna i Europa ökar segregationen i Stockholm i en påtagligt snabb fart.

Nu har lotten fallit på Vällingby Centrum. Sven Markelius flaggskepp. ABC-stadens högborg. Vår moderna kulturhistoria.

Vill man göra något åt utvecklingen krävs politisk styrning av fastighets- och bostadsmarknaden enligt forskningen. Men istället tycks de blågröna i Stockholm vara fullt upptagna med ytterligare affär. Stockholms stads moderata fastighetsborgarråd håller på att sälja stadens köpcentrum. Han har kommunicerat att kommunen enbart ska syssla med kärnverksamhet. Man undrar förstås vem det är som kommit på det kommunikativa hittepåordet. Fastighetsborgarrådet kan väl bara säga som det är? Moderaterna i Stockholm är ett parti som sysslar med försäljning. Kommer de till makten ägnar de all sin vakna tid åt dyrköpta affärer.  

Få av oss har dock glömt det stora försäljningsåret 2007. För 10,4 miljarder såldes det kommunala centrumbolaget till brittiska Boultbee. På en natt gick tio lokala centrum i Stockholm över till en privat fastighetsägare som snabbt ville få tillbaka de investerade pengarna. Det hela resulterade i chockhyror, bristande service och iskalla vintercentrum. Vill man veta något om hur man tar knäcken på det lokala näringslivet så kan man fråga småföretagarna i Hässelby Gård.

Nu har lotten fallit på Vällingby Centrum. Sven Markelius flaggskepp. ABC-stadens högborg. Vår moderna kulturhistoria.

Det moderata fastighetsborgarrådet menar på allvar att frågan kan reduceras till kommunens fastighetsbestånd som borde säljas. Ja, tacka vet jag historielösheten. Vill man förgöra allt vi gemensamt äger så bör det väl ändå finnas en kulturhistorisk ventil? Vällingby Centrum är det första försöket i Europa där det byggs en satellitstad runt storstaden som växt klart. Hit åker fortfarande arkitekter från hela världen, kulturhistoriker och kulturgeografer för att inspireras av dåtidens ambition att minska segregationen och öka den sociala sammanhållningen i huvudstäderna.         

Försäljningen av Vällingby Centrum är verkligen en skam för Stockholm. Bortsett från att det uppvisar en oerhörd historielöshet inför platsen, så påminner försäljningen också om hur lite stad Stockholm håller på att bli. Till försäljningspolitikerna kommer konsekvenserna långt senare. Det sker när allt är sålt och inget i staden har ett värde för någon.

 

Lawen Redar
Kulturpolitisk talesperson (S)