Ledare En sak är klar: Tories hantering av Brexit och den irländska frågan är ett fuck up av episka proportioner.

2015. Toryledaren David Cameron spelar högt och lovar en folkomröstning om Brexit om han blir Storbritanniens premiärminister.

2020. Boris Johnson deklarerar att en gräns mellan Nordirland och resten av Storbritannien sker ”över hans döda kropp”.

2022. Nordirland har fått en gräns, som löper i Irländska sjön, till resten av Storbritannien. Johnsons löften ekade ihåligt. Unionister, de som vill fortsätta vara en del av Storbritannien, är förbannade och känner sig svikna. Nationalister, som vill att Nordirland ska införlivas i Irland, vädrar morgonluft.

Blir Sinn Féin största parti är det inte av egen maskin 

När Nordirland gick till parlamentsval i torsdags hade hanteringen av Brexit, likt en fjärilseffekt, impregnerat hela valrörelsen. I skrivande stund har rösterna just börjat räknas. Mätningarna inför har visat att det mesta tyder på att nationalistpartiet Sinn Féin, IRA:s politiska gren, blir största parti. Det skulle i så fall vara första gången nationalisterna blir större än unionisterna – med potentialen att bryta loss Nordirland från Storbritannien.

Den ena förklaringen är kollapsen av Democratic Unionist Party, det största på unionistsidan. Blir Sinn Féin största parti är det inte av egen maskin. Det senaste året har DUP haft tre partiledare och en katastrofal hantering av Brexit har skjutit förtroendet i sank. Den andra förklaringen är demografi. Sedan delningen av Irland, och grundandet av Nordirland, 1921 har den protestantiska majoriteten, som tenderar att vara unionister, krympt. I dag har katoliker, som i högre grad stödjer nationalistpartier, gått om.

I praktiken spelar det liten praktisk roll om Sinn Féin eller DUP vinner posten som försteminister. Sedan Långfredagsavtalet 1997, liksom tillkomsten av ett nordirländskt parlament med större befogenheter 1998, har maktdelningen mellan unionister och nationalister byggts in i systemet. Den ena parten kan inte regera utan den andra. Men självstyret är skört. Maktdelningen har skapat permanenta låsningar som periodvis gjort att regeringsbyggnaden, slottet Stormont, stått tom för att regeringen kollapsat.

Symboliken och de politiska konsekvenserna av att Sinn Féin blir största parti skulle bli omvälvande. Och avgörande för Nordirlands framtid. Vinner Sinn Féin blir en av partiets första åtgärder sannolikt att formellt ansöka om en folkomröstning för att bli en del av Irland.

Även om inbördeskriget avslutades 1997 har motsättningarna och konflikterna alltid bubblat under ytan. Bara det senaste året har ilska över Brexit, covid-19-hanteringen och gränsen mot Storbritannien utlöst nya protester, upplopp och våldsdåd på bägge sidor om konflikten. Nordirland är en potentiell krutdurk.

Konsekvenserna av politiska beslut är ofta svåröverblickbara. Det som en gång var valtaktik för att kamma hem röster 2015 har potentialen att utlösa den största krisen i Storbritanniens moderna historia. En sak är klar: Tories hantering av Brexit och den irländska frågan är ett fuck up av episka proportioner.

I dag saknas en majoritet för att Nordirland ska bli en del av Irland. Men den folkliga vreden över Boris Johnsons kappvändning kan göra att befolkningen, som röstade för att stanna i EU, tänker om. Och vänder den brittiska kronan ryggen för gott.