Först lämnade L både energi- och försvarssamtalen, nu lovar Björklund att försvarsuppgörelsen ska rivas om alliansen vinner valet. Överlever det borgerliga samarbetet Liberalernas nya linje?

Det var en besviken Jan Björklund som mötte publiken från Almedalsscenen i går.

Mest ledsen var han över att Storbritannien röstat för att lämna EU. Men det framträdde även en tydlig frustration över sina allianskollegor.

Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna valde alla tre att stanna kvar i samtalen kring försvaret och energin, där de i båda fallen slöt överenskommelser med regeringen. Alliansenigheten var bruten och Jan Björklund rasade.

I fredags gick Liberala ungdomsförbundets ordförande Henrik Edin ut på DN Debatt och krävde att Liberalerna ska gå till val på eget valmanifest. Han pekade på ett Moderaterna som går allt mer ifrån att vara de nya, för att återgå till en mer mörkblå, konservativ klädnad. Det är framförallt synligt i migrationspolitiken, där han menar att moderaternas omläggning är mer än bara en nödvändig kompromiss.

»Men Moderaterna har i stället varit pådrivande i kapplöpningen mot botten tillsammans med SD för att vinna tillbaka väljare. Men man kan inte driva en sådan politik och samtidigt kalla sig liberal«, sa Henrik Edin till Dagens Arena.

Samtidigt har moderpartiet börjat ställa ultimatum. Björklund har tidigare krävt att Moderaterna måste släppa sin position om att inte lagstifta om lägstalöner. Under sitt tal under Almedalsveckan kom Björklund med nästa ultimatum: försvarsöverenskommelsen ska slopas om alliansen vinner valet 2018.

Men Liberalernas nya dogmatiska linje är inte alliansens enda utmaning.

Höstens stora flyktinginvandring har visat på stora skillnader i allianspartiernas migrationspolitik. Medan Moderaterna vill permanenta de nya, strikta asylreglerna, vill Centerpartiet öppna upp för en asylinvandring på liknande villkor som tidigare.

Både Annie Lööf och Jan Björklund har det senaste året tydligt utmanat Anna Kinberg Batra om att få överta ledartröjan inom alliansen, trots blygsamma siffror i opinionen. Kinberg Batra har inte bara problem med att leda alliansen, även i det egna partiet har hon en alldeles för svag position.

Och alliansens sorgebarn Kristdemokraterna, de har aldrig legat så dåligt till i opinionen sedan de kom med i SCB:s mätningar. Åker de ur riksdagen, har alliansen ingen möjlighet att återta regeringsmakten.

Det är två år kvar till nästa val. Alliansen ska snart börja arbetet med att ta fram ett nytt valmanifest. Två vallöften är enligt Björklund redan säkrade: att riva upp försvarsöverenskommelsen och lagstiftade lägstalöner. Annars riskerar alliansen att stå utan Liberalerna.