Ledare Demokrater som jublar idag verkar framför allt glädjas åt att slippa Trump, snarare än att knyta förhoppningar till Biden. Vad Biden och Harris anser vara viktigast och vad som är möjligt att driva igenom återstår att se. Men för tillfället bör vi glädja oss.

Demokrater dansar på gatorna. Även om alla röster inte är räknade och juridiska processer är att vänta står det klart: USA:s näste president heter Joe Biden.

På många sätt kan vi vänta oss en bättre politik. Inte minst när det gäller engagemanget för klimatet, den uttalade antirasismen, synen på fackliga rättigheter och försvaret av vårdreformen Obamacare. När det gäller andra områden vet vi ännu inte vilken politik som Biden kommer att föra. Hans manöverutrymme kommer också att vara begränsat, särskilt med tanke på att republikanerna förmodligen får en majoritet i senaten.

För att hålla ihop ett polariserat USA kan Biden också tvingas ta hänsyn till den stora väljargruppen som stödjer Trump. Just nu är en viktig uppgift att skapa lugn. Det finns ingen enkel väg för Biden. Han måste på en och samma gång ena landet, stå upp för de reformer han utlovat och få parlamentariskt stöd för sin politik.

Vilka frågor Kamala Harris kommer att driva och få ansvar för återstår samtidigt att se.

En viktig roll kommer också Kamala Harris att spela, kanske blir hon den viktigaste vicepresidenten någonsin. I sitt segertal lyfte Biden fram Harris som den första kvinnliga vicepresidenten i USA:s historia. Även bland demokratiska supportrar verkar glädjen över Harris minst lika stor som över Biden. Vilka frågor hon kommer att driva och få ansvar för återstår samtidigt att se.

I mångt och mycket har valet i USA handlat om att vara för eller emot Trump. Demokrater som jublar idag verkar framför allt glädjas åt att slippa Trump, snarare än att knyta förhoppningar till Biden.

Trump har under hela sin mandatperiod stuckit ut med sin vulgära ton och enorma flöde av uppenbara lögner.  Till de allvarligaste missgreppen hör hans flirtande med våldsbenägna grupper långt till höger. Som uttalandet om att hatgruppen Proud Boys skulle ”Stand Back and Stand By”, det vill säga en uppmaning att agera.

In i det sista har Trump twittrat att det i själva verket är han som vunnit valet och att det har förekommit ett omfattande valfusk i just de delstater som han själv har förlorat. Dessa grova anklagelser har genomgående varit svepande och utan konkreta belägg. Genom att vägra acceptera det politiska nederlaget ifrågasätter Trump grundvalen för demokratin.

Det är rimligt att kritisera politiska beslut som man ogillar. Det är också rimligt att kritisera andra politiker. Men det är häpnadsväckande av en demokratiskt vald president att underkänna spelreglerna och kasta hela spelplanen över ända. Både i USA och i omvärlden möts Trumps bristande respekt för demokratiska spelregler av hårda fördömanden.

Vad Bidens övertagande av presidentämbetet kommer att innebära är till stora delar oklart. Det handlar både om vad Biden och Harris anser vara viktigast och vad som är möjligt att driva igenom. Men för tillfället bör vi glädja oss.