USA:s bevakning och registrering av svenskar har nu lett till en förundersökning om olaglig underrättelseverksamhet. Det innebär att nervösa statsråd och tjänstemän i staten slipper besvara irriterande frågor från undrande reportrar. De kan hänvisa till pågående utredning – som görs av Säpo. Locket ligger på. För handen på hjärtat: Vem tror att Säpo kommer berätta sanningen om den amerikanska ambassadens Surveillance Detection Unit?

De första avslöjandena kom i Norge. Där har pensionerade säkerhetspoliser och officerare samarbetat med amerikanska agenter i en egen liten grupp som registrerat norrmän. Enligt en före detta anställd vid USA:s ambassad i Stockholm har verksamheten sett ungefär likadan ut här. Demonstranter och politiska aktivister har kartlagts, fotograferats och registrerats.

Beatrice Ask säger att regeringen inte vet någonting. När Säpos presstalesman Patrik Peter svarar (DN 5/11) förstår man att de vet en hel del, men inte har något att säga. Och från USA:s ambassad kommer det glada beskedet att arbetet skett i bästa samförstånd med svenska myndigheter. Vem ska man tro?

Beslutet att ge uppdraget till Säpo smakar mer mörkläggning än upplysning. Det är en organisation som dagligen samarbetar med amerikanska kollegor, antagligen just de som ansvarar för svenskregistret, och är därför beroende av ”goda relationer” för att få loss information de behöver. Säpo är jäviga. Kanske till och med inblandade.

Det räcker inte att utreda vad amerikanska agenter och tjänstemän sysslat med. Strålkastaren måste samtidigt också riktas in i de egna systemen. I Sverige finns en svår tystnadskultur. Ingen har sett. Ingen har hört. Ingen vet. Det finns sällan någon ansvarig att ställa till svars. Vem beslutade att de tre egyptierna skulle överlämnas till CIA i december 2001 och flygas till tortyrkamrarna i Kairo? USA:s spionage på Stockholms gator är oskyldigare, men integrerat i samma ”Krig mot terrorismen”. Nu upprepas det välbekanta beskedet: ingen som vet.

I bakgrunden rör sig skuggan från Bushdoktrinen: De som inte samarbetar i jakten på terrorister kommer betraktas och bemötas som medskyldiga. Vem viker sig inte för sådana hot?

Dimman är alldeles för tät. Vi måste få veta om den här regeringen varit informerad. Om den socialdemokratiska för tio år sedan accepterade en amerikansk Surveillance Detection Unit i Sverige. Om Säpo samarbetat och fått regelbundna smakprov från det amerikanska svenskregistret. Om det funnits svensk acceptans.

I en förundersökning för att besvara frågor riktade rakt in i den svenska staten tillhör Säpo inte de som utreder, men de som är misstänkta.