summering Framväxten av en global systemkritisk rörelse var toppen, välfärdskrisen botten, enligt David Eklind Kloo som tar med sig Silvia Avallone in i det nya decenniet.

Vad var det bästa med 2019?

Det mest upplyftande som skett under året är hur en massrörelse bestående av unga människor, till stor del en global rörelse, vuxit sig starkt. Och hur de anlägger ett systemkritiskt perspektiv på vad som krävs för att ställa om till ett hållbart sätt att leva.

Vad var det sämsta med 2019?

Vi lider under flera samhällsproblem som har sin orsak i att marknadskrafterna i alltför stor utsträckning fått fritt spelrum. Välfärdskris. Segregation och uppgivenhet, som skapar grogrund för kriminalitet. Brutaliserat arbetsliv. Klimatförändringar. Ändå lyckas ingen formulera en trovärdig och mobiliserande vision för att tränga tillbaka marknadskrafterna, till demokratins fördel.

Vilken läsning eller lyssning vill du ta med dig in i det nya decenniet?

Jag läser just nu Silvia Avallones Där livet är fullkomligt. Där utgör klassamhället den självklara scen på vilken människors liv – deras hopp och förtvivlan, deras glädje och sorg – utspelar sig. Sådana berättelser, där den politiska och sociala dimensionen sätter förutsättningarna för det individuella existentiella dramat, vill jag läsa mer av.