Bild: Wikimedia Commons

Om förra veckan var en hård vecka för Benjamin Netanyahu på hemmaplan, har den här inte varit lättare. Barack Obama förvägrade Netanyahu den traditionella handskaksfotograferingen och inga utomstående fick närvara under de båda ledarnas möte i Vita Huset i tisdags. Samma dag annonserade den brittiske utrikesministern David Miliband från talarstolen i parlamentet att Storbritannien utvisar en israelisk diplomat som svar på att Israel stal brittiska medborgares identiteter för att lönnmörda en Hamasledare i Dubai.

Inte heller blev mötet mellan den israeliska utrikesministern Avigdor Lieberman och EU:s utrikesministrar som skulle skett samma tisdag av. I stället för att tala om det associationsavtal som frystes efter Israels attacker mot Gaza förra vintern med EU:s toppkrets, fick Lieberman träffa den finske utrikesministern Alexander Stubb som förklarade att landet måste upphöra att kolonisera palestinska områden och återgå till 1967 års gränser.

Trots de ökade diplomatiska påtryckningarna står Netanyahu och Israel fast vid sin "rätt" att bygga i det ockuperade östra Jerusalem och än finns inget som tyder på att de hårda buden har påverkat viljan att mildra det helvete som miljoner palestinier lever i varje dag.

Kanske är det heller inte så konstigt. För under sitt tal på den stora judiska lobbyorganisationen AIPAC:s konferens i måndags uppmanade förvisso Hillary Clinton Israel att "ta risker" för att nå fred, men hon skröt också om USA:s vägran att erkänna Goldstone-rapporten om kriget i Gaza och hon kallade Netanyahu en man som "omfamnat idén om en tvåstatslösning". Och Nancy Pelosi, demokraternas talman i kongressen, försäkrade Netanyahu att "kongressen står vid Israels sida".

Samtidigt fortsätter det palestinska lidandet. I helgen som gick sköts fyra palestinier ihjäl av israeliska soldater, två av dem 16-åringar. I Hebron stormade soldater en skola och i samma stad arresterades två palestinska bröder, 11 och 13 år gamla, för att kastat sten mot de soldater som tillsammans med polis skyddar de illegala bosättare som i åratal trakasserat den palestinska befolkningen vars mark de ockuperar. Den äldre av dem sattes i fängelse tillsammans med vuxna i åtta dagar, den yngsta låstes fast i en bänk i sju timmar, utan mat, vatten eller möjlighet att gå på toaletten och med en hund bunden till sin fastlåsta hand.

Situationen blir inte mindre akut av att Hamas inifrån det isolerade Gaza snart rensat ut det sista av sitt statsmannaskap – vars hädanfärd påbörjades när omvärlden vägrade erkänna deras fullt legitima valseger 2006 – och dessutom tänker börja avrätta fångar som misstänks vara israeliska agenter.

Business as usual, med andra ord.