Ledare Nedlagt nattis, i princip inga hyresrätter och politiker som vill att deras invånare ska använda rut-avdraget för att få livet att gå runt. Med den politiken blir de rikaste kommunerna välmående, isolerade öar där vanligt folk varken kan leva eller bo. 

Danderyds kommun slutar med nattis, alltså barnomsorg nattetid. Skälet är att pengar behöver sparas och totalt är det sju familjer som drabbas. En av dem är den ensamstående akutläkaren Märta Björling, som ofta jobbar natt och intervjuades i Danderyds Nyheter (Stockholm Direkt).

Nedskärningen på nattis gör att hon nu måste flytta från kommunen för att få ihop arbetslivet med familjelivet. Hon har försökt byta arbetstider, hennes arbetsgivare har till och med skickat ett intyg till kommunen om att det inte går att få en dagtidstjänst. »Ska inte ensamstående kunna bo i Danderyd?« säger Märta Björling i intervjun.

Och svaret från de ansvariga politikerna tycks vara ett iskallt nej.

Monica Renstig (L), som är ordförande i utbildningsnämnden, uttalar sig i samma intervju. Hon gör det i en anda som tydligt visar vilka invånare kommunen är vana vid. »Om man är ensamstående så finns ju barnets pappa«, säger hon.

Deltid, rutavdrag eller betala själv för barnomsorg, allt handlar om att individen ska lösa sina problem när samhället drar sig tillbaka

När journalisten påpekar att det inte är något de vet utvecklar Monica Renstig sina tankar. Bland annat lyfter hon att man kan få rutavdrag och att alla har rätt att jobba deltid.

Hon avslutar med att säga att »när jag själv hade barn så fick barnen inte ens plats på dagis, man fick betala själv«. En lösning som tycks vara något Danderyds kommun nu vill tillbaka till.

Artikeln om Märta är brutal i all sin enkelhet. Deltid, rutavdrag eller betala själv för barnomsorg, allt handlar om att individen ska lösa sina problem när samhället drar sig tillbaka.

För vilka nyheter om Danderyd är det som brukar skapa rubriker? Jo, att Danderyd har den fjärde lägsta skatten i Sverige. Kommunen hamnar också i topp över listan på kommuner med rika invånare.

Danderyd är den kommun i Sverige som får överlägset mest rutavdrag per person år 2017. Ibland letar det sig också in någon nyhet om en kändis som flyttar in i en gigantisk mångmiljonvilla i Djursholm, Danderyd.

Kanske är det inte konstigt att kommunpolitikerna tycker att ensamstående föräldrar kan använda sig av rut för att passa barnen. Deras idealinvånare är ju rik, vill ha låg skatt och använder sig flitigt av avdrag. Och som ett självspelande piano förblir det så när politiken styr åt det hållet.

För varför ska det finnas kommunal omsorg, när det viktigaste är att skatten är låg? De som har behov av exempelvis nattis flyttar. Kvar blir de som kan betala själv.

Detta går igen i bostadspolitiken. Under år 2000-2017 byggdes bara 95 hyresrätter i Danderyd, enligt siffror från Vänsterpartiet. Genom att i praktiken göra det nästan omöjligt för vanligt folk att flytta till de rikaste kommunerna skapas välmående, isolerade öar där varken hyresrätter eller barnomsorg behövs.

Nej, det finns inte plats för ensamstående föräldrar i Danderyd. Och om någon sådan flyttar dit ska det vara människor som kan betala för sin barnomsorg själv, kanske med hjälp av rut. Nu måste ensamstående föräldrar som inte har råd att betala en nanny flytta.

Och kanske var det planen hela tiden.