När fan blir gammal blir hen religiös. Sedan Dilsa Demirbag-Sten till slut tog avstånd från Ayaan Hirsi Ali för några år sedan har hon hunnit skriva om klassamhället som en existerande realitet. I går lyfte hon tillsammans med Johan Norberg på locket till de många högerdebattörer som de senaste åren har angripit invandring i allmänhet och islam i synnerhet med en artikel på DN Debatt.

Tillsammans manar de den liberala borgerligheten att stå upp för liberala kärnvärden och sluta generalisera om invandrare och invandring. De påpekar också att en retorik som till exempel Paulina Neudings, som i ärkekonservativa Jerusalem Post menade att antisemitismen i Malmö hänger ihop med att det föds för många barn som döps till Mohammed i staden, leder in på en farlig politisk väg.

Deras artikel är väldigt viktig (tyvärr, för det är inte direkt radikal raketforskning vi talar om) och kommer inte en dag för tidigt. Allt för länge har alldeles för många liberaler varit tysta när självutnämnda meningsfränder hävdat att vi ”måste prata om invandrarkriminaliteten”. Eller så har de påstått att arbetslösheten bland invandrare beror på att föräldrar som kommer hit och utnyttjar föräldraförsäkringen till att låsa fast kvinnor vid spisen.

Särskilt betydelsefull blir utspelet mot fond av Folkpartiet liberalernas nyliga återfall i ”hårda-tag-mot-invandrare”-recept för att jacka upp de dalande opinionssiffrorna. Dessvärre verkar skribenterna mötas av den vanliga borgerliga tystnaden. Många uttrycker sitt gillande, men andra – som hela den vanligen så debattglada Axess-possen – tiger. Kanske av rädsla för att bita de tankesmedjor och tidningar som föder dem? Eller bara för att den typen av argument som basunerats ut i skrift de senaste åren låter ännu sämre när någon från samma politiska läger satt fingret på dem?

Symptomatiskt är att de i texten namngivna, Per Gudmundson, Paulina Neuding, Johan Lundberg samt ”ledarskribenter på Svenska Dagbladet” och ”personer vid Timbro”, valde att inte debattera anklagelserna tillsammans med Johan Norberg i Sveriges Radios Studio Ett. Enligt Norbergs Twitterkonto var anledningen de tillfrågade gav SR att ”Norberg har fel”.

De kommentarer som trots allt sipprat ut från de anklagades bänk är av typen goddag-yxskaft. I en osignerad blogg kallar SvD:s ledarredaktion hela debatten för ”menlös”. Och i en nu borttagen tweet – men sparad som skärmdump av Johan Norberg – hälsar Timbrohövdingen Roland Poirier Martinsson följande från sitt filosofiska torn: ”Johan Norberg är nu officiellt en hopplös tönt.”

Så mycket för argumenten om att lyfta den så kallade debatten.