Stefan Koskinen, Almega
Stefan Koskinen, Almega

Flexpension är en usel affär som Unionen nu vill tvinga på medarbetarna i Almegas medlemsföretag, skriver förbundsdirektör Stefan Koskinen i en replik.

Landets samtliga pensionsexperter avråder från att byta löneökning mot pensionsavsättning om man tjänar under 39 000 kronor i månaden. Ändå tvingade Unionen en stor del av sina medlemmar på olika avtalsområden att byta lön mot pension.

Det var i avtalsrörelsen 2013 som Unionens medlemmar på samtliga avtalsområden, utom Almegas, tvingades gör en avsättning till deltidspension på 0,5 procent genom att avstå 0,5 procent i löneökning. Hans Fryklund och Karin Skånberg från Unionen i Stockholm nämner däremot inte att deras medlemmar på Almegas områden i stället fick en lönehöjning på 0,5 procent och kan själva bestämma om de vill spara, konsumera eller avsätta till pension.

För den stora grupp av medlemmarna i Unionen, på andra avtalsområden än Almegas, som tjänar under 39 000 i månaden blev deltidspensionsavsättningen en usel affär. De går miste om en lönehöjning som skulle ha legat till grund för statlig pension, sjukersättning och ersättningar vid föräldraledighet.

Vi kan från arbetsgivarhåll tycka att det är lite märkligt att Unionen väljer att prioritera en fråga som är en ren förlustaffär för så många medlemmar. En fråga som dessutom drabbar dem med lägst inkomster, de som är sjukskrivna och de som är föräldralediga mest.

Att Almega så tydligt och klart tagit ställning mot deltidspensionen handlar inte i första hand om omsorg om Unionens medlemmar. Det är helt enkelt därför att det är ett dåligt förslag för företagen. Det är dyrt och dåligt. Stelbent och oflexibelt. Vi är inte heller emot att medarbetare förstärker sin pension genom löneväxling. Men det görs bäst genom enskilda överenskommelser.

Vi riskerar dessutom att få se många fler företag som på grund av deltidspensionen väljer att stå utanför den svenska modellen med kollektivavtal.

Det är dags för en Unionens ledning att föra en öppen, konstruktiv och faktabaserad diskussion deltidspensionen. För det kan väl inte vara så att Unionens ledning planerar att gå till konflikt för att deras medlemmar även på Almegas områden skall tvingas göra en usel affär?

Stefan Koskinen, förbundsdirektör, Almega tjänsteföretagen