Bild: Remi Noyon/flickr.com/CC
Bild: Remi Noyon/Flickr.com/cc

 Ny rasistkoalition. Marine Le Pen och SD bildar grupp för att göra EU-parlamentet mer rasistiskt.

Strasbourg. Front Nationals partiledare Marine Le Pen tar emot i sitt kontor EU-parlamentet. Hon berättar att hon nyligen besökte Sverigedemokraterna i Stockholm för första gången efter ett par års kontakt:

– Det var upplyftande att se att de alla är så unga. Det är den nya generationen! säger hon.

I hennes fall är generationsskiftet konkret. Marine Le Pen tog 2011 över partiledarposten efter sin far Jean-Marie Le Pen och partiet är nu populärare än någonsin. Enligt en nylig opinionsundersökning tänker var fjärde fransman rösta på dem i EU-parlamentsvalet, vilket skulle göra dem till Frankrikes största parti.

Marine Le Pens kontor i EU-parlamentet ligger mitt emot faderns. Han är fortfarande EU-parlamentariker och Front Nationals hedersordförande.

– Vi är inte samma parti som för 40 år sedan men grundvärderingarna är desamma, säger Marine Le Pen.

Pappan grundade Front National 1972 inspirerad av neofascister i Italien och den ”Nya högern” (Nouvelle Droite) som fransk press började kalla den 1979 – en sammanslutning av fascistoida grupperingar med rötter i den franska tankesmedjan GRECE (Sällskapet för forskning och studier av den europeiska civilisationen).

Idéerna beskrevs som en modernisering av den biologiska rasismen till en kulturell dito. Själva kallade de sig nationalister.

Den karismatiska Jean-Marie Le Pen lyckades ena stora delar av fransk extremhöger och gå från att vara bannlyst i medierna till att bli inbjuden till tv-sofforna. Hans populistiska budskap gick ut på att skydda fransmännen och Frankrike mot ”hot” som ”massinvandring, amerikansk imperialism och 68-vänsterns kommunism”.

Han blev snart den europeiska extremhögerns stjärna och lyckades behålla ett stort väljarstöd under nästan 40 år. Linjen att använda sig av demokratiska metoder och tala om att ”skydda sin kultur” snarare än ”ras” har inspirerat högerpopulister i hela Europa.

Även knepet att ställa sig själv utanför etablissemanget och anklaga kritiker och journalister för att tillhöra en konspirerande “vänsterelit” ekar, inte minst hos dagens Sverigedemokrater.

Tidigare försök till samarbete mellan Europas högerpopulister har dock fallit på att man skyr varandras extremism: Islamfientliga Frihetspartiet i Holland avstod ett samarbete med Front National  2009 för att de inte ville ha att göra med ”extrema antisemiter” – Jean-Marie Le Pen har flera gånger dömts för hets mot folkgrupp och antisemitism.

Marine Le Pen tar nu avstånd från antisemitismen och själv har hon avbrutit sin fars tidigare samarbete med ungerska Jobbik för att de är ”extrema”.

På samma sätt kritiserade nyligen Dansk folkeparti Sverigedemokraternas möjliga samröre med Front National under SD:s landsdagar i Västerås.

Marine Le Pen och Jimmie Åkesson möttes bara som hastigast under Stockholmsbesöket men hon talar om samarbetet med SD i EU-parlamentet som ett faktum. SD har ännu inget bekräftat.

Den egentliga anledningen till Sverigevisiten var ett möte med ”Europeiska alliansen för frihet” (EAF).

– Det är ett embryo till den partigrupp vi ska bilda i EU-parlamentet, förklarar Marine Le Pen.

Gruppen består av partier som österrikiska FPÖ, belgiska Vlaams Belang, italienska Lega Nord, holländska frihetspartiet – vars förtroende Marine Le Pen återvunnit – och Sverigedemokraterna.  De vill stoppa ”massinvandringen” och ”smygislamiseringen” av Europa och kontrollera sina egna gränser. Kent Ekeroth representerar SD i gruppen.

Jimmie Åkesson sa till Tv4 efter mötet att Front National påbörjat en ”ny sundare resa med Marine Le Pen”.

Hon har på kort tid lyckats göra partiet mer rumsrent med hjälp av en mjukare framtoning och fokus på sociala frågor – reserverat till franska medborgare naturligtvis. Men hon riskerar även åtal efter att ha jämfört muslimska bönestunder på franska gator med Nazitysklands ockupation under andra världskriget.

– Medierna försöker svartmåla oss men väljarna låter sig inte längre luras. Nu när vi patrioter samarbetar över gränserna kommer vi att bli starka, hävdar hon.

Emma Sofia Dedorson