Johan Norberg. Foto: Flickr/Heidi Nordby Lunde

Hej tyckare! Johan Norberg, krönikör Metro. Varför är högern så invandringskritisk just nu?

Vad tycker du om svensk flyktingpolitik just nu?

– Den är omänsklig, för att vi gör allt för att hindra människor att ens söka asyl. Men dessutom hycklande för att vi så länge talade om att vi var så goda och att det inte fanns några gränser, och sedan över en natt började göra allt för att skrämma bort människor.

Du menar att Sverige bör minska välfärden för nyanlända för att kunna ta emot fler flyktingar. Är det pengar som saknas?

– Nej, det är jobb som saknas. Men så länge facket inte låter nyanlända jobba på sin produktivitetsnivå kommer det ge arbetslöshet och stora kostnader. Då är det bättre att många får en livlina, än att några få får en svensk välfärdsstat.

Många av debattörerna på högerkanten är ute och fiskar i rasistiska vatten. Varför är just högerns intellektuella så skeptiska till invandring, tror du?

– Jag tror många av dem har förlorat framtidstron och fått ångest över världsläget – allt från migration till finanskris, terrorism och Ryssland. Och rädda människor är inte liberala och öppna, utan blir konservativa. De tror att de måste rädda det som räddas kan, och då bygger man gärna murar. Till det kommer nog att många föredrar makt framför principer, och då tänker de att de behöver SD:s stöd.

Publicerad i #1 2016 av Magasinet Arena. Vid citering, referera till Magasinet Arena. En prenumeration av tidningen kan tecknas här »