Anders Wallner
Anders Wallner

Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson.

Anders Wallner ska lämna Miljöpartiet och politiken för att bli polis. Under sitt tal på kongressen i Karlstad på fredagseftermiddagen tackade han för sin tid som partisekreterare.

– Jag blickar tillbaka på en nästan 15 år lång kärlekshistoria. Jag har träffat några av mina närmsta vänner här, sade han tårögt.

Han berättade om hur han började sin politiska karriär genom ett mejl han skickade som student till bland andra Gustav Fridolin, där han frågade om de ville läsa hans uppsats om rättvis handel. Uppsatsen blev en motion, och Anders Wallner blev medlem i Miljöpartiet.

– Du är som medlem inte definierad av hur många uppdrag du haft, utan av det engagemang du har för de gröna frågorna. Det gäller oavsett om du inte haft ett fläckfritt leverne tidigare, eller kanske särskilt då.

Men Anders Wallner varnade också för att Miljöpartiet riskerar att förlora sin tolerans.

– Accepterar vi att vissa misstänkliggörs mer än andra på grund av deras bakgrund eller identitet så kommer vi att tappa vår förmåga att välkomna alla sorters människor, och det tycker jag skulle vara det värsta som kan hända oss.

Anders Wallner har fått hård kritik från tidigare språkröret Peter Eriksson, som anser att partisekreteraren bär ett stort ansvar för den kris som Miljöpartiet gått igenom den senaste tiden.

Under talet passade Anders Wallner på att ge igen. Han sade att han tycker att rotationsprincipen i Miljöpartiet (som innebär att politiker bara bör sitta en begränsad tid) är värd att försvara, och att tolkningen av den bör bli striktare.

– Jag hör inte till dem som tycker att det räcker att byta riksdag mot EU-parlamentet eller tvärtom.