Skärmdump från SVT

I helgen bröt tusentals aktivister in sig på Vattenfalls brunkolsanläggningar i Tyskland. Samtidigt framkom uppgifter om att MP redan i höstas gjorde upp med S om att sälja brunkolen.

Tusentals miljöaktivister samlades i helgen vid brunkolsgruvan Welzow Süd i Lausitz i Tyskland för att demonstrera mot Vattenfalls planerade försäljning av gruvan, rapporterar SVT. På fredagen tog aktivisterna sig in i gruvan och kedjade fast sig vid maskiner för att stoppa produktionen. Andra lade sig på tågspåren i närheten för att blockera koltransporterna.

På lördagen tog cirka 300 aktivister sig in i Vattenfalls kraftverk Schwarze Pumpe i Spremberg, några mil från Lausitz.

Aktionen – som gick under namnet Ende Elände – avslutades på söndagskvällen, enligt Vattenfalls pressjour. Företaget var förberett på aktionen och har inte lidit någon större ekonomisk skada, enligt Vattenfall.

– Det här är en sak vi måste utreda. Vi har ingen siffra på det i dag, men bedömningen är att det inte är så stor ekonomisk skada. Brunkolen är ju kvar, så vi kan ju producera med den sedan, säger Peter Stedt på Vattenfalls pressjour till SVT Nyheter.

Samtidigt trasslade Miljöpartiets nyvalda språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin in sig i ett luddigt resonemang om försäljningen av Vattenfalls brunkol på SVT Agenda i söndags. Enligt källor till Dagens Industri har MP redan gjort upp med Socialdemokraterna om att brunkolet ska säljas.

MP ska redan i våras ha insett att frågan var förlorad, och en överenskommelse ska ha gjorts under hösten som innebär att Vattenfalls försäljning ska prövas på affärsmässig basis och inte utifrån miljöskäl. Vad MP ska ha fått i utbyte för uppgörelsen är oklart.

När språkrören fick frågan om det finns en sådan överenskommelse kunde ingen av dem svara ja eller nej, trots att frågan upprepades flera gånger.

– I betydelsen att vi är överens om det regelverk som gäller för hur man styr de statliga bolagen så har det varit en uppgörelse sedan vi bildade regering att vi ska ha en stärkt ägarstyrning av de statliga bolagen. Vi ska inte göra om Nuonaffären, sade Fridolin till Agenda.

Efter programmet har Fridolin dementerat uppgifterna om koluppgörelsen till TT. Han säger att han tog kontakt med näringsminister Mikael Damberg (S) för att “försäkra sig om att det inte finns några missförstånd”, eftersom han själv inte suttit med i den riksdagsgrupp som behandlat frågan.

TT: Varför kunde du inte svara på frågan i Agenda?

– Jag gjorde mitt bästa för att svara på frågan utifrån den kunskap jag har, säger Gustav Fridolin till TT.