Håkan Tenelius
Håkan Tenelius

Trots Stefan Löfvens nej till att låta Vänsterpartiet sitta i regering ser välfärdsföretagen med oro på framtiden.

I går meddelade Socialdemokraternas partiledare, och troligtvis Sveriges blivande statsminister, Stefan Löfven att Vänsterpartiet inte får en plats i en blivande regering.  Istället förhandlar man med Miljöpartiet och sträcker ut en inbjudande hand över blockgränsen. Även om Socialdemokraterna vill ställa högre kvalitetskrav på privata välfärdsföretag och Miljöpartiet vill ha en viss styrning av vinsterna för de privata företagen kommer de inte i närheten av Vänsterpartiets krav.

Vänsterpartiet gick till val på att förbjuda vinster i välfärden, vilket har skapat oro i välfärdsbranschen. Men trots att Vänsterpartiet nu stängts ute från att sitta med i regeringen är välfärdsföretagen oroliga, menar Håkan Tenelius, Näringspolitisk chef på arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna.

– Våra medlemmar är fortfarande oroliga. Dels är det situationen i riksdagen. Vilken möjlighet en Löfvenledd regering har att driva igenom sin politik? När man då hör att villkoret för Vänsterpartiet för att stödja en S och MP budget är att hantera frågan om en vinstbegränsning, låter det som att den frågan inte är ur världen i alla fall.

Håkan Tenelius menar också att kommunernas rätt att sätta stopp för valfrihet i vården också är ett orosmoln för välfärdsföretagen.

– Det är ju lika viktigt för vår del att riksdagen fattar beslut om långsiktiga regler för välfärdsföretag som att kommuner och landsting var och en för sig förstår att det behövs regler som underlättar valfriheten.