Jonas Sjöstedt (V) talar i Almedalen. Foto: Jenny Lindahl

VÄLFÄRD Vänsterpartiet vill göra en rejäl satsning på att minska klyftorna i samhället. 44 miljarder under 10 år ska gå till socioekonomiskt utsatta områden.

Förslaget om det som kallas »välfärdsmiljarder« presenterades på en presskonferens i riksdagen under förmiddagen. Partiet vill finansiera satsningen genom förändringar i skattesystemet, som att exempelvis återinföra fastighetsskatt eller begränsa rut- och ränteavdrag.

Fördelningen av pengarna är tänkt att ske genom att kommuner som har områden med lågt valdeltagande, hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå får söka medel för att finansiera olika satsningar. Det kan handla om såväl glesbygd som förorter till storstäderna. Jonas Sjöstedt var tydlig med att pengarna inte ska ersätta det som finansieras som ordinarie verksamhet. Vänsterpartiet tänker sig att det skulle kunna handla om vuxen- och yrkesutbildningar, fritidsgårdar och sommarjobb, stöd till föreningsliv eller upprustning av bostadsområden.

Vänsterpartiet vill att satsningen ska komma igång redan nästa år och tänker börja med att kräva en miljard i budgetförhandlingarna med regeringen.

Sedan är satsningen tänkt att växa till tre miljarder 2019 och från 2020 vill ska beloppet öka till fem miljarder varje år.

Jonas Sjöstedt kommenterade under presskonferensen de pågående förhandlingarna med regeringen om vinster i välfärden och sade då att  »vi räknar med att regeringen gör det de har lovat oss«, rapporterar Ekot.