Malin Björk, Vänsterpartiets förstanamn på EU-listan. BILD: Örjan Benzinger
Malin Björk, Vänsterpartiets förstanamn på EU-listan. BILD: Örjan Benzinger

Vinster i välfärden, arbetsrätt och feminism dras fram som huvudfrågor av Vänsterpartiets förstanamn inför EU-valet, Malin Björk.

Under parollen ”Inte till salu” väljer Vänsterpartiet att driva samma budskap i både det kommande EU-valet och i höstens riksdagsval.
– Utvecklingen ser likadan ut i Europa som den gör här i Sverige med klyftor som har dragits isär såväl inom länder som mellan länder, säger Malin Björk, Vänsterpartiets förstanamn på EU-listan.

Hon presenterade partiets program vid en pressträff på Gullmarsplan, ett stenkast utanför Stockholms innerstad, på måndagen. Vinster inom välfärden pekas ut som den första av partiets nyckelfrågor. V vill inte se fler nedläggningar av skolor eller utförsäljningar av sjukhus.

Den andra huvudfrågan för Vänsterpartiet är arbetsrätten. Partiet vill driva fram tydligare lagstiftning kring rätten att få lön enligt kollektivavtal när man jobbar i ett annat EU-land. Detta behöver inte vara någon motsättning till den fria rörligheten anser Malin Björk.

Den tredje huvudfrågan för Vänsterpartiet är feminism. Malin Björk pekar på att kvinnors livsutrymme hela tiden trycks tillbaka.
– Den konservativa högern är nu ännu starkare mobiliserad i frågan om kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar. Men hotet handlar inte bara om abortfrågan utan även om synen på sexualitet och om möjligheten att leva utanför kärnfamiljens normer, säger Malin Björk.
– Detta hänger också ihop med kvinnors rätt till ekonomiskt oberoende. Dessa frågor går inte att separera, säger Malin Björk, och fortsätter:
– Därför måste Vänsterpartiet stå upp för alla frågorna i EU-arbetet.