
Rumänien Västvänliga krafter ställs mot högernationalistiska på flera håll i Europa. I helgens presidentval i Rumänien vann den liberala kandidaten Nicușor Dan och i Polen har Rafał Trzaskowski, också liberal, ett litet övertag mot nationalkonservative Karol Nawrocki. Men det betyder inte att högervindarna är på väg bort, menar expert.
Den liberala mittenpolitikern Nicușor Dan gick segrande ur det rumänska valet som ägde rum under söndagen. Nicușor Dan kan betraktas som både EU- och Natovänlig och gick till val på att stoppa den utbredda korruptionen i landet. Dan har också lovat fortsatt stöd till Ukraina i kriget mot Ryssland.
– Valresultatet är en vinst för proeuropeiska värden och en progressiv utveckling. Men känslan av att det finns ett etablissemang som inte bryr sig om folk och en frustration över de ekonomiska klyftorna i landet kvarstår, säger Fanny Wallberg, statsvetare och samordnare vid Urikespolitiska institutet.
Missnöje bakom valsegern
Landet har länge haft problem med korruption och klientism, oavsett vilka som suttit i regering. Nicușor Dan är i dag partilös borgmästare i huvudstaden Bukarest. Missnöjet med de etablerade partierna var avgörande för valresultatet, menar Fanny Wallberg.
– Ingen av kandidaterna i den andra omgången är en del av det politiska etablissemanget som har styrt Rumänien under lång tid. Det talar för att det är något som skiftat i det rumänska samhället, känslan är att man har fått nog.
Nicușor Dan besegrade till slut högernationalisten George Simion, som tidigare talat väl om Donald Trump och som vill dra in stöd till Ukraina. I opinionsundersökningarna var det Simion som var favorittippad. Men fler rumäner röstade i andra valomgången och Simion fick till slut erkänna sig besegrad.
– Jag tror kanske att folk insåg allvaret i stunden och vad Simions politik faktiskt skulle innebära. Även om det råder en stor frustration i landet hade Simion varit en ganska kraftig högergir från den politik som Rumänien drivit hittills, säger Fanny Wallberg.
Omdiskuterat och viktigt val
Det rumänska valet har varit omdiskuterat och skulle egentligen ha avgjorts redan i höstas. Men det tidigare valresultatet ogiltigförklarades på grund av misstankar om att en rysk påverkanskampanj hjälpt ytterhögerpolitikern Călin Georgescu till seger. Händelsen präglade den politiska debatten inför söndagens omval och Fanny Wallberg menar att annulleringen använts för att spä på känslan av att eliten inte lyssnar på folket.
– Det är inte bara i högerextrema kretsar som det här var kontroversiellt. Annulleringen är unik i en nutida demokratisk kontext. Det finns folk från alla sidor som argumenterar för att det kanske inte borde ha skett. Högerextrema influencers kommer fortsätta hänvisa till det annullerande valet som ett exempel på när man lät etablissemanget vinna.

Valet i söndags var avgörande för EU- och Natolandets riktning framåt. Med en kust mot Svarta havet och gräns till krigsdrabbade Ukraina är landet geopolitiskt viktigt. En vinst för Simion hade inneburit ett steg bort från Nato och eventuellt en närmare relation till Ryssland.
– Rumänien är ett viktigt land för EU, europeisk säkerhet och en geopolitisk balans. Valresultatet innebär att vi kan fortsätta lita på Rumänien vad gäller stöd till Ukraina. Det är ett viktigt land för det, både i ekonomisk mening men också med tanke på var det ligger geografiskt. Ett annat valresultat hade gett Ryssland ett betydligt större inflytande över Balkan.
Behov av något annat
Precis som Rumänien ser även Polen ut att välja den mer liberala vägen, även om utgången i valet fortfarande är oviss. Där har mittenkandidaten Rafał Trzaskowski en knapp ledning i den första omgången av presidentvalet. Det är också det första presidentvalet sedan premiärminister Donald Tusks koalition segrade i parlamentsvalet förra året. Åtta års styre av det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa var därmed över. Men Fanny Wallberg tror inte att utveckligen innebär slutet för högervindarna i Europa. Däremot växer sig antietablissemangskänslan och behovet av något annat sig starkare.
– Även om det här är en glädjens dag för europeiska värden finns den högerextrema rörelsen kvar och bidar sin tid. Det är jättebra när andra politiker än de högerextrema kan iklä sig rollen av förnyare och vinna förtroende bland väljare. Men jag tror tyvärr inte att vinden har vänt. Här har EU har ett stort arbete framför sig. Det är uppenbart att det som hittills gjorts för att stärka demokratin i Rumänien och andra EU-länder inte räcker.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.