Val2018 6002 av 6004 av distrikten för riksdagsvalet 2018 är räknade och med knapp marginal blir det rödgröna blocket störst. Moderaterna förblir näst största parti. SD:s framgångssaga har mattats. Men arbetet med att bilda regering är fortfarande svårnavigerat och ingenting är givet.

Det är en lättad Daniel Suhonen som Dagens Arena får på telefonen under valkvällen. Valets röster i riksdagsvalet är räknande och Socialdemokraternas befarade siffror på 25 procent vändes till ett resultat som får många socialdemokrater att pusta ut. Inte nog med att partiet lyckas komma över 28 procent, till 28,4, de rödgröna blir också största block – om än med små marginaler.

Daniel Suhonen tror att en kombination av allvar, kraften i den socialdemokratiska folkrörelsen och politiken har gett resultat.

– Den politik som Socialdemokraterna förde fram och drev de sista veckorna i valrörelsen fick resultat. De senaste veckornas socialism har gett folk något att tro på. Nu står S för någonting och jag hoppas att man tar fasta på det som har fungerat.

Patrik Kronqvist, ledarskribent på liberala Expressen, är också nöjd med valresultatet – med tanke på omständigheterna.

– Det beror lite på vilken tidshorisont man har. På det stora hela ser vi en europeisering av politiken, med högerpopulism som går framåt. Men ser man till valspurten har det ändå varit positivt att de stora bärande partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, som är vana att förhandla och kompromissa, har gått framåt, säger Patrik Kronqvist.

Han ser Miljöpartiet som valets stora förlorare.

– Efter den här sommaren och det stora fokus som klimatet har fått är det väldigt svagt av dem, ett riktigt fiasko, säger han.

Varför går det inte bättre för MP?

– Jag tror det beror på att man inte har satsat tillräckligt mycket på klimatet under mandatperioden. De har blivit ett migrationsparti, bland annat genom att driva igenom gymnasielagen och de har satsat hårt på att Fridolin skulle bli utbildningsminister.

De små marginalerna som skiljer blocket åt ger de rödgröna 144 mandat och de blå 143 stycken. Sverigedemokraterna får 62 mandat. Men vem som kommer bilda regering är fortsatt oklart och båda sidorna har utropat sig till vinnare.

Troligtvis kommer utlandsrösterna få en avgörande roll. De är 50 000 stycken och det skiljer bara cirka 30 000 röster mellan blocken.

Sedan tidigare har Stefan Löfven sagt att alliansen kan »glömma« att de ska regera om de blir mindre, men han har även sträckt ut en hand mot Centerpartiet och Liberalerna för att bilda en mittenregering. En potentiell möjlighet nu när Miljöpartiet, på håret, klarade sig kvar i riksdagen. Men de alternativet kräver stöd från M eller V för att få majoritet.

– De borgerliga är sugna på att kalla sig vinnare. Men Moderaterna gör ett jävligt dåligt val och de fyra partierna har kanske inte mandaten bakom sig, säger Daniel Suhonen.

Patrik Kronqvist tror att en S+M-regering skulle ha störst förutsättningar att bli stabil, men han tror inte att det kommer att bli en sådan lösning.

– En blocköverskridande regering (S+MP+C+L red.anm) får väl runt 46 procent, och som talar för det är väl att det räcker inte att SD kan rösta emot M för att slå ut en sån budget. Men tror inte att Annie Lööf är så sugen på en sådan regering, säger Patrik Kronqvist.

Sverigedemokraternas framgångssaga tycks ha mattats något och de landar på 17,7 procent. Jimmie Åkesson räckte i hans tal ut en hand till Ulf Kristersson, men som SVT:s kommentator Mats Knutsson hade den inbjudan vägt mycket tyngre om SD hade gjort det val de var förväntade att göra, på över 20 procent.

Moderaterna förblir näst största parti med 19,8 procent. Ulf Kristerssons ambition är att bilda en ny regering, men den regeringen kräver stöd från Sverigedemokraterna, (eller annat parti från de rödgröna), något som kan bli problematiskt då Centerpartiet och Liberalerna tydligt sagt att de inte kan tänka sig ett sådant alternativ.

Enligt statsvetaren Katarina Barrling kommer den tidigare höga svansföringen i frågan om att regera med stöd av SD koka ner till att handla om semantik. Vad betyder det egentligen att regera med stöd av SD?

Sverigedemokraterna har dock gjort det klart att de tycker att de viktigaste frågorna är migrationspolitiken, trygghetsfrågorna och välfärden. Till Expressen TV säger Åkesson att han ser det som svårt att hålla partiet »undan inflytande om man ska styra i fyra år«.

Årets bubblare står Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna för som får 6,4 procent av rösterna. En upphämtning från en bra bit under fyra-procent-spärren, för att nu bli större än både Miljöpartiet och Liberalerna.