val 2018 Vänsterpartiet kallade till pressträff för att förtydliga att de är en del av rödgrönt regeringsunderlag och Miljöpartiet intygar att de inte kommer att rösta för en alliansregering.

Efter utspel från alliansens och senare ett avvisande från Stefan Löfven om samarbete, har övriga riksdagspartier också uttalat sig.

Vänsterpartiet kallade sent på eftermiddagen till en presskonferens där Jonas Sjöstedt förtydligade att partiet ingår i ett rödgrönt regeringsunderlag, och tryckte på partiets betydelse.

– Det är vår valframgång som räddat Stefan Löfven den här mandatperioden. Det ger oss en stark position, sa Jonas Sjöstedt till reportrar utanför riksdagshuset.

Samtidigt betonade Jonas Sjöstedt att de vill se en rödgrön regering med Stefan Löfven som statsminister, om de rödgröna fortsatt är största block när alla röster är räknade.

– Vi öppnar både för att ingå i regering eller för att ingå i ett budgetsamarbete som vi har gjort hittills. Vi har ett knepigt politiskt läge och därför väljer vi att gå in i det här med ett pragmatiskt och öppet sinne.

Han klargjorde också att V gärna är med i diskussioner om att utse riksdagens talmän, och att de i första hand ser att Socialdemokraterna ska ha första talmansposten i egenskap av deras storlek. Vänsterpartiet säger att de är beredda att diskutera politiska frågor över blockgränsen med Liberalerna och Centerpartiet

Jonas Sjöstedt svarade inte på frågan om Stefan Löfven erbjudit V att ingå i en regering med dem, men han sa att han har löpande kontakt med Socialdemokraterna.

Att rösta på en mittenregering bestående av S+MP+C+L ser han inte som självklart.

– Vi föredrar en regering utan borgerliga partier.

Under eftermiddagen reagerade också Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på utspelen om regeringsfrågan, och sa till DN att han inte är beredd att rösta för en alliansbudget om en sådan läggs fram.

Han får frågan om DN och MP är berett att byta block om de får till en klimatuppgörelse med Moderaterna.

– Jag har varit tydlig med att vi inte kommer att stödja Ulf Kristersson som statsminister. Han och Moderaterna har mer eller mindre lekt följa John med SD i frågan om medmänsklighet. Det är också tydligt att även ett sånt alternativ skulle behöva luta sig mot SD för att få igenom viktiga omröstningar i riksdagen. Det är jag inte beredd att göra, säger han till DN.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson reagerar på Löfvens besked om att han inte vill förhandla med oanständiga partier.

– Han hade mage att kalla oss och nästan 18 procent av väljarna för oanständiga. Så agerar inte en statsminister, säger Åkesson till Expressen.

– Deras formuleringar om att de inte vill ha en ny Decemberöverrenskommelse håller inte. Ett regeringsunderlag med Alliansen och Socialdemokraterna skulle i praktiken innebära just det.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson säger till DN att det mest troliga regering de vill stödja nu är en bestående av M och KD, men att allt beror på om de får gehör för sin politik – om än indirekt.

Liberalerna och Centerpartiet har målat in sig så hårt i ett hörn med väldigt långtgående oansvariga uttalanden gentemot oss, att det blir oerhört svårt för dem att regera med vårt stöd och det bli också svårt för oss att stödja en regering med dem, säger Mattias Karlsson.