Jonas Sjöstedt, Annie Lööf och Jan Björklund under sina presskonferenser.

regeringsbildning Regeringsfrågan är fortfarande låst. Det bilden framträder efter att talmannen Andreas Norlén (M) haft samtal med sju av åtta riksdagspartier under dagen, och partiledarna har presenterat sin syn inför medier. 

Stefan Löfven var först ut med att träffa Andreas Norlén och kallade efter det till presskonferens i riksdagen. Han sa att ett regeringsunderlag först bör kunna visar att det kan få igenom en budget, innan diskussioner om andra politiska frågor kan komma igång. Han fortsatte att hålla fast vid sin linje att S inte tänker bli ett stödparti åt alliansen, och att han vill få till en regering över blockgränsen.

– Förmågan att få igenom budget är nödvändigt för att regera landet, man måste alltså ha stöd i riksdagen. Att välja en statsministerkandidat som inte kan få igenom en budget vore att göra Sverige en otjänst, sa Stefan Löfven.

Han sa också att han hade haft kontakt med Moderaternas partiledare, och att han föredrar samtal parti för parti – inte mellan S, eller ett rödgrönt block på ena sidan, och Alliansen på den andra.

– Jag har haft kontakt med Ulf Kristersson om hur vi hanterar situationen.

Efter det presenterade Ulf Kristersson sin syn på regeringsbildningen. Han sa att Moderaterna tänker sig en alliansregering, men att ha blocköverskridande samtal med S om vissa frågor.

– Att i det här läget, med det parlamentariska läget just nu också lägga kravet att du ska med 100 procents säkerhet veta att din budget går igenom riksdagen – det tror jag inte är realistiskt, sa Ulf Kristersson enligt Sveriges Radio.

Jimmie Åkesson slog fast att SD inte kommer att stödja en alliansregering »villkorslöst«

– Jag ser överhuvudtaget inga goda förutsättningar för en alliansregering att tillträda. Jag har väldigt svårt att se hur vare sig C eller L skulle kunna få vårt stöd, varken aktivt eller passivt, med tanke på deras inställning till oss, sa Jimmie Åkesson.

Annie Lööf höll liksom Ulf Kristersson fast vid planen att bilda en alliansregering, men hon betonade åter att det kräver Socialdemokraternas stöd.

– Vad vi vet efter Sverigedemokraternas presskonferens är att det inte heller är ett alternativ att gå fram med en alliansregering, sa Annie Lööf.

Hon sa också att hon har föreslagit för talmannen att Ulf Kristersson får i uppdrag att inleda blocköverskridande samtal för en möjlig regeringsbildning.

Jonas Sjöstedt (V) sa efter sitt samtal med talmannen att han vill se en blocköverskridande regering, och att Stefan Löfven är den enda möjliga som statsminister. Men V kommer inte att passivt stödja en sådan regering.

– Den tiden är förbi. Vi kräver inflytande för våra mandat, sa Jonas Sjöstedt.

Ebba Busch Thor tycker att man bör »lyfta blicken« från frågan om 144 (S-V-MP) respektive 143 mandat (alliansen) och höll fast vid att hon ser Ulf Kristersson som den naturliga regeringsbildaren. Om SD lät det på Busch Thor som att hon gör en annan analys av Jimmie Åkessons besked, än vad Annie Lööf gör.

– Vi kommer inte att kompromissa och förhandla med Sverigedemokraterna, men det är inte samma sak som att den politik som Alliansen skulle kunna regera på inte får stöd från Sverigedemokraterna. Det uppfattar jag inte att Sverigedemokraterna har stängt dörren för idag, sa Ebba Busch Thor, enligt Sveriges Radio.

Som tidigare var Jan Björklund mer på Annie Lööfs linje när det gäller förhållandet till SD, och han påpekade själv att det finns »en viss nyansskillnad« mellan allianspartierna i den frågan. Björklund var också tydlig med att han inte står bakom Ulf Kristerssons linje att gå fram med en regering innan man vet om man kommer att få igenom en budget.

– Att tillträda i en alliansregering för att behöva avgå efter en månad – den situationen ska vi inte sätta oss i, sa Jan Björklund under sin presskonferens.

Han hänvisade också till Alliansens tidigare debattartikel där de föreslog regeringssamtal med Socialdemokraterna.

– I vår artikel nämner vi ekonomiskt samarbete med Socialdemokraterna. För mig är det en budget, sa Jan Björklund.

I skrivande stund pågår Miljöpartiets möte med talmannen. MP, men även talmannen själv, kommer sedan presentera hur de ser på läget.