Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet

Vänsterpartiet vill satsa 500 miljoner kronor på att skapa jobb för 3 600 undersköterskor per år de kommande tre åren.

– Om välfärden inte funkar drabbar det oss kvinnor. Då får vi kliva in och göra jobbet på vår fritid, det sa Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson under en pressträff i riksdagen.

Vänsterpartiet vill öka personaltätheten bland undersköterskor i hela landet. Ulla Andersson sa att det omvårdnadsarbete som undersköterskorna utför på svenska sjukhus och ålderdomshem måste få högre status. Vänsterpartiet vill därför satsa 500 miljoner kronor på att skapa jobb för 3 600 undersköterskor per år de kommande tre åren. Pengarna kommer att delas ut till de kommuner som söker dem. Satsningen görs tillsammans med medfinansiering från kommunerna.
– Vi vill möjliggöra för fler att studera till undersköterska på omvårdnadsprogrammet eller komvux. När de har tagit sin examen ska en tillsvidareanställning vänta på dem, sa Ulla Andersson.

De 500 miljoner kronorna kommer att finansieras av höjda skatter. Ulla Andersson säger att det är bankerna som ska få betala för satsningen.

– Vi har tagit höjd för den här satsningen i vår budget från i våras. Satsningen finansieras genom skatter. Bankerna kommer att få bidra lite till. Vi kallar det för en röd skatteväxling, sa Ulla Andersson.

Behovet av undersköterskor är däremot större än de drygt 10 000 tjänster som Vänsterpartiet vill skapa. Fram till 2022 kommer 129 000 undersköterskor att gå i pension. Men enligt Ulla Andersson har kommunerna löneutrymme att fylla de tjänsterna.
– Vår satsning ligger uppe på det. Vi vill öka personaltätheten bland undersköterskorna.