Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

SVT:s Valu pekar på det som alla mätningar visat. En röd-grön regering där SD är vågmästare, säger Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap.

– Det är inget oväntat resultat. Enstämmiga opinionsmätningar de senaste veckorna har visat att de röd-gröna kommer att bli större än alliansen. Att SD får en vågmästarställning ser än så länge att bli verklighet. Men det är ändå för tidigt att säga, Fi kan fortfarande komma in, säger Ulf Bjereld (S), professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och förbundsstyrelseledamot i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.

Han menar också att allianspartierna ser ut att göra sitt sämsta val någonsin.
– De har aldrig presterat sämre än 40 procent tillsammans. Nu ligger de på 39,7. Det ser ut som att borgerligheten håller på att göra sitt sämsta val någonsin, säger han.

Hur ser du på MP:s låga siffror?
– Lite oväntat kanske. Men de hade en väldig boost i samband med europaparlamentsvalet. Det skulle kunna vara så att många väljare som röstade på dem då inte kände någon självklarhet att man även skulle rösta på dem i riksdagsvalet. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har nog fått känna av konkurrensen från Fi på ett skarpare sätt än de trott.

Hur glada ska Fi vara över att de har fyra procent i valundersökningen?
– Vi vet från tidigare Vallokalsundersökningar att Fi har varit lite överskattade. De ska vara oroliga. Nu kan man säga att även om de hamnar på 3,7 procent är det ett bra resultat. Men de har ju gått all-in i sin mobilisering att verkligen komma in.