Bild: Foomandoonian/Flickr

Turkiska riksförbundet kan tvingas betala tillbaka miljoner i statliga bidrag. En utredning pågår för att avgöra om förbundet är demokratiskt.

Utredningen inleddes efter Turkiska riksförbundets tidigare vice ordförande Barbaros Leylanis uttalanden under en manifestation vid Sergels torg i Stockholm i början av april, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

»Död åt de armeniska hundarna! Död! Död!« sade Leylani under sitt tal, vilket ledde till att han senare fick lämna förbundet.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF) utreder nu om Turkiska riksförbundet lever upp till grundläggande krav på demokratiska värderingar.

– Det här var uttalanden som inte är förenliga med respekt för alla människors lika värde och respekt för mänskliga rättigheter, och därför har vi på eget initiativ startat den här utredningen, säger Anders Hagquist, kommunikationschef på MUCF, till Ekot.

Men MUCF har också fått in andra anmälningar mot Turkiska riksförbundet från tidigare medlemmar och olika minoritetsorganisationer, som har pekat ut texter och tal som hatiska.

– Vi har fått en del anmälningar tidigare och nu ser vi anledning att titta på dem också i samband med det här, säger Anders Hagquist till Ekot.

Turkiska riksförbundet får drygt en halv miljon kronor i statligt stöd per år, pengar som de nu kan tvingas betala tillbaka.

Det skulle få förödande konsekvenser för förbundet, enligt förbundssekreterare Yasin Ipek.

– Vi skulle antagligen gå i konkurs och så skulle det inte finnas något förbund längre, säger han till Ekot.