Foto: Skärmdump SVT
Foto: Skärmdump SVT

Moderaterna vill införa en ny yrkesutbildning där arbetsgivare lovar jobb när utbildningen är klar. Men förslaget sågas av Svenskt Näringsliv.

Moderaterna vill lägga ned arbetsmarknadsutbildningen, och i stället införa en ny yrkesutbildning. Partiet föreslår i sin vårbudgetmotion att 500 miljoner kronor flyttas från nuvarande arbetsmarknadsutbildningar till yrkesutbildningen i ett första steg.

– Dagens arbetsmarknadsutbildning vill vi fasa ut och i stället införa yrkesutbildning med ett skarpt jobblöfte, säger Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till Sveriges Radio Ekot.

Yrkesutbildningen ska vara upp till tolv månader lång, i stället för sex månader som i dag. De 500 miljonerna skulle då räcka till cirka 6 000 platser från 2017.

Det nya i yrkesutbildningen är att det ska ingå ett löfte om jobb från en arbetsgivare när utbildningen är genomförd.

– I dag går nästan alla som går utbildningarna rakt ut i arbetslöshet och så kan vi inte fortsätta ha det. Arbetsgivarna måste kopplas in mycket tidigare och också ge löfte om arbete, säger Elisabeth Svantesson till Ekot.

Men förslaget sågas av Svenskt Näringsliv. Att ge löfte om jobb på förhand är inte möjligt, enligt arbetsgivarorganisationen.

– Lova ett specifikt jobb till specifika personer innan en utbildning har genomförts kommer aldrig att fungera, säger Anna-Lena Bohm, vice ordförande i Svenskt Näringsliv och företagare.

Moderaterna svänger också i frågan om yrkesprogram på gymnasiet. Partiet föreslår i sin skuggbudget att alla utbildningar ska ge högskolebehörighet, som det var tidigare.