Moderaternas stördykning i opinionen beror på en oförmåga att hantera välfärdsfrågorna, säger Sven Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån.

-Det blev exakt som vi förväntade oss. De rödgröna blev lite större, Moderaterna sjunker kraftigt och Sverigedemokraterna gör ett starkt val. Miljöpartiet gör också ett förhållandevis dåligt val. Men på det stora hela är det inga överraskningar.

Är det kört för alliansen nu?

-Jag det är det. Det kommer att bli en rödgrön regering och frågetecken kring hur mycket alliansen kommer att obstruera.

Sven Dahl menar att även om Stefan Löfven gjort dåligt ifrån sig under valet kommer hans styrkor till sin rätt när segern är i hamn.

-Löfven kommer inte att ha det lätt. Att sy ihop en koalitionsregering är svårt. Det finns åsiktsskillnader mellan de rödgröna partierna. Stefan Löfven har underpresterat som debattör, men kanske är det nu hans styrkor kommer till sin rätt. Han är inte den bästa kampanjpolitikern, men han är nog ganska bra att ha om man ska förhandla i en koalitionsregering.

Kommer alliansen att hålla?

-På kort sikt kommer den att hålla ihop eftersom det kan tolkas som att det fortfarande finns en parlamentarisk osäkerhet. Alltså hur stabil är en rödgrön regering egentligen? Men ju längre tiden går, ju fler tillfällen kommer det att finnas för allianspartier att göra upp med regeringen. Både Birgitta Olsson och Carl B Hamilton pratar exempelvis om att det är självklart att rösta för en tredje pappamånad. Sen tror jag att alliansen kommer att återkomma lagom till nästa val.

Hur förklarar du Moderaternas störtdykning?

-Moderaternas siffror byggde till stor del på att ganska många som tidigare röstat på Socialdemokraterna röstade på M i två val. Många av de väljarna har nu återvänt till S. Det handlar nog om en oro över välfärdsfrågorna som Moderaterna inte lyckats hantera. Jag har varit väldigt bekymrad varje gång någon alliansföreträdare raljerat över påståendet att något håller på att gå sönder i Sverige. Det har varit en förfärligt dålig strategi.