Bild: Pawel Flato

Efter stora protester gör den borgerliga majoriteten i Stockholms stadshuset en helomvändning om resurser till barn med särskilda behov. Utbildningsförvaltningen kommer nu att öka budgeten för nästa år och lovar att gå igenom alla ansökningar som fått avslag.

I en debattartikel i Dagens Nyheter på torsdagen skriver Stockholms stads skolborgarråd Lotta Edholm (FP) att utbildningsförvaltningen har fått i uppdrag att gå igenom samtliga ansökningar om tilläggbelopp. Det kan innebära att nedläggningshotade resursskolor kommer att kunna fortsätta sin verksamhet för elever som har svårt att gå på en vanlig skola.

”Låt mig en gång för alla göra klart en sak: jag kommer aldrig att acceptera att en enskild elev inte får en skolgång med det stöd han eller hon behöver för att få en bra utbildning”, skriver skolborgarrådet.

Beslutet om ett nytt system togs tidigare av samtliga partier i utbildningsförvaltningen. Orsaken var att man tyckte att kostnaderna för tilläggsbeloppen hade skjutit i höjden. På tre år hade de ökat från 90 miljoner till 330 miljoner. En del av de ökade kostnaderna togs från potten för socioekonomisk fördelning.

Alliansen i Stockholms stad skjuter nu till pengar för att täcka upp den kostnad som tilläggsbeloppen kom upp i innan det nya systemet infördes. Pengarna ska öronmärkas så att de inte påverkar det socioekonomiska fördelningssystemet – som också får ett tillskott.

Lotta Edholm skriver vidare i debattartikeln att uppföljningen av insatserna för barn i behov av särskilt stöd ska skärpas. Skolor ska inte kunna plocka ut stora vinster samtidigt som elever inte får det stöd som de har beviljats resurser till. Det ska även tillsättas en arbetsgrupp som ska se över skolsituationen utifall att någon resursskola ändå lägger ned sin verksamhet.

Bakgrunden till de skärpta reglerna, som bland annat innebar nya kriterier för vem som skulle kunna ansöka om tilläggsbeloppet, var att man ville få ned kostnaderna och slussa tillbaka vissa elever till den vanliga skolan. Konsekvenserna av beslutet blev att en del elever fick sitt stöd indraget, medan det för andra blev kraftigt nedskuret – och flera resursskolor hotas av nedläggning.

Beskeden om de kraftigt minskade beloppen kom strax innan höstterminens början. Sedan dess har debattvågorna gått höga. Föräldrar har protesterat och kämpat för sina barns rätt till en för dem möjlig skolgång.

I söndagens Agenda i SVT ställdes frågan om vad barn med särskilda behov får kosta. ”En del av de här pengarna har vi nu sett hamnar i fickorna på ägarna”, sa skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) i programmet.

Vänsterpartiets ersättare i utbildningsnämnden, Edith Rigmar, säger till Dagens Arena att Lotta Edholms uttalande i Agenda visar på brister i systemet.

– Att till och med Folkpartiet kritiserar sina egna system tyder på att det är ett allvarligt problem med vinsterna i välfärden.

Men alla fristående resursskolor har inte i dagsläget några stora vinstuttag, och det är framför allt dessa som inte har klarat av minskade tilläggsbelopp. Edith Rigmar menar att nämnden missade att ta reda på hur beslutet skulle påverka de små resursskolorna.

– Vi måste se till att vi inte blir av med de här skolorna som har en väldigt stor kompetens, säger hon.

Läs även intervjun med Lotta Edholm i SvD “Skolornas ansökningar var för dåliga”