Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven är beredd att bilda nästa regering. Det deklarerade han från scenen på Socialdemokraternas valvaka i Stockholm.

Det var en samlad men glad Stefan Löfven som äntrade scenen på Stockholm Waterfront där Socialdemokraterna hade sin valvaka. Han började sitt tal med att tacka alla valarbetare.
– Tacka alla ni som har gjort detta möjligt. Jag vill tacka alla partiarbetare. Jag är så oerhört stolt över att få vara Socialdemokraternas partiledare, sa Stefan Löfven.

Därefter gick han in på de brister han menar att Sverige lider av: 100 000-tals arbetslösa, sjunkande skolresultat och han konstaterade att Sverige behöver en ny inriktning. Sedan sa han det som alla i rummet väntade på:
– Jag är beredd att bilda en ny regering för Sverige. Vilket följdes av ett stort jubel.

– Moderaternas sätt att leda Sverige har fått underkänt. De har förlorat var fjärde röst. Det svenska folket krävde förändring och det svenska folket fick en förändring.

Stefan Löfven vände sig därefter direkt till Fredrik Reinfeldt och uttryckte sin respekt för den avgående partiledaren och statsministern.
– Jag har stor respekt för dig Fredrik både som person och politiker.

Stefan Löfven var tydlig med att han inte vill ge Jimmie Åkesson, som i och med detta val leder Sveriges tredje största parti, någon vågmästarroll.
– Jag är beredd att bilda en för Sverige handlingskraftig regering. Jag kommer att samtala med Miljöpartiet som vi betraktar som en naturlig part. Handen är också utsträckt till andra demokratiska partier. Inget samarbete kommer att ske med Sverigedemokraterna. De har ingen rätt till en vågmästarroll. Vi ska se till att de inte får det.

Bortsett från Miljöpartiet var Stefan Löfven förtegen om vilka andra partier han kan tänka sig att bilda regering tillsammans med. Han hänvisade till sin långa erfarenhet av fackliga förhandlingar och var tydlig med att man inte kan gå in i en förhandling med på förhand tvärsäkra krav.
– Jag lovar att vi alltid kommer att ta ansvar för landet. Nu ska vi börja bygga ett solidariskt Sverige. Ett bättre Sverige.