Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson

Beskedet om att Åsa Romson och Gustav Fridolin ställer sina platser till förfogande har tystat kritikerna inom Miljöpartiet – åtminstone tillfälligt.

Åsa Romson och Gustav Fridolin avgår inte, men öppnar upp för nya språkrör om kongressen vill ha det. Ett bra beslut, enligt Jabar Amin, riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson för Miljöpartiet. Han har tidigare riktat skarp kritik mot språkrören för deras hantering av tidigare partistyrelsekandidaten Yasri Khan.

– Det är ett bra drag. Våra ombud och medlemmar får möjlighet att göra ett aktivt val i språkrörsfrågan, säger Jabar Amin.

Tror du att de kommer få ett stärkt mandat?

– Jag hoppas det. Jag tycker att de har klantat till det och brustit i hanteringen av frågorna de senaste veckorna. Men de har insett att de har gjort fel, för mig räcker det. Vi ska inte ha attityden att om man gör fel ska man sparkas. De har brustit, men lärt sig, då ska vi stödja dem.

Även Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö, är positiv till språkrörens besked. Lokalavdelningen i Malmö har tidigare varit stenhård i sin kritik mot partiets uppgörelse i flyktingpolitiken.

– Jag tycker att det är ett bra agerande av språkrören. Vi vill att de vi väljer ska ha ett starkt mandat, och det här möjliggör en diskussion om ledarskapet i framtiden, säger Karolina Skog.

Hon vill däremot inte svara på om Åsa Romson och Gustav Fridolin kommer att få ett stärkt mandat och kunna sitta kvar som språkrör efter kongressen.

– Vi får ta det när vi ska prata om den frågan, jag kan inte föregå den diskussionen. Men de vi väljer kommer att få ett tydligt mandat, det är jag övertygad om.

Carl Schlyter, riksdagsledamot för MP och ordförande i EU-nämnden, har tidigare ifrågasatt partiets beslut att rösta emot sin politiska övertygelse i flera frågor. Även han ser positivt på språkrörens besked.

– De behöver få chansen att reda ut det här.

Kommer de kunna sitta kvar?

Det är det de ber om. Varför ska vi riva upp en språkrörsstrid, när vi har så mycket annat att ta tag i? Det viktigaste nu tror jag är att vi får igenom flera tunga miljöpolitiska frågor, som avvecklingen av Vattenfalls brunkol. Den typen av stora politiska genombrott behöver Miljöpartiet nu, säger Carl Schlyter.