Universitetssjukhuset La Paz i Madrid. Foto: Zarateman Wikimedia commons

Coronavirus Den spanska regeringen förstatligar temporärt alla privata sjukhus och privata vårdgivare som den senaste åtgärden för att bekämpa spridningen av coronaviruset. 

Spaniens hälsominister Salvador Illa annonserade på söndagen att all privat sjukvård i landet temporärt tas över och står till regionernas förfogande. Åtgärden är en i raden för att försöka sätta stopp på smittspridningen av covid-19.

Företag som har kapacitet att producera skyddsutrustning har dessutom fått instruktioner att kontakta den spanska regering inom 48 timmar.

Spanien är ett av de hårdast drabbade länderna i Europa med nästan 12 000 smittade, varav 533 personer har dött. 1028 personer har hittills tillfrisknat.

Förstatligandet av privata sjukhus och vårdgivare kom efter beslutet att utlysa nationellt undantagstillstånd i Spanien. Människor inte är tillåtna att lämna sina hem om det inte är för att köpa mat, mediciner, åka till jobbet eller sjukhusen. I dagsläget finns ingen prognos för hur länge undantagstillståndet kan komma att gälla.

– Den spanska regeringen kommer att skydda sina medborgare och garantera de rätta förhållandena för att sakta ner pandemin med så lite störningar för medborgaren som möjligt, sa premiärminister Sánchez till Aljazeera.

Förstaliga företag

Även Frankrike har vidtagit drastiska åtgärder i kampen mot viruset, och fler kan vara på väg. På tisdagen meddelade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire att landet står redo att förstatliga stora företag om det blir nödvändigt, för att skydda ekonomin från effekterna av epidemin.

– Jag kommer inte att tveka att använda några åtgärder som finns till hands för att skydda franska företag. Det kan vara i form av injektioner av kapital eller uppköp av aktier. Jag kan till och med använda förstatligande om nödvändigt, sa finansministern.