Bild: Kristian Pohl/ Regeringskansliet
Bild: Kristian Pohl/ Regeringskansliet

Nästa år är det slut med rutavdrag för matlagning, bartenders och poolrengöring. Sänkt tak för rutavdraget, sänkt rotavdrag och högre bensinskatt är andra förslag som regeringen kommer att lägga i höstbudgeten.

I dag presenterade regeringen några av de skattehöjningar som kommer att läggas i höstbudgeten.

Taket för rutavdraget kommer att halveras från dagens 50 000 kronor till 25 000 kronor, förutom för personer över 65 år. I framtiden kommer man inte heller att kunna göra rutavdrag för saker som matlagning, poolrengöring och bartenders.

– Rutavdraget ska vara riktat mot genomsnittliga familjer, sa Per Bolund som presenterade regeringens planer tillsammans med Magdalena Andersson.

Läxrut kommer att slopas redan i juli 2015 och i går presenterade regeringen en begränsning av rotavdraget för att skapa utrymme i statskassan för att bygga fler hyresrätter.

För att öka takten på miljöomställningen i landet vill regeringen också höja skatten på drivmedel. De sjunkande oljepriset har lett till att bensinpriset är tillbaka på 2010 års nivåer. En höjning på 44 öre på bensin och 48 öre på diesel ger drygt 4 miljarder kronor extra till statskassan per år.

– Det ska kosta att förstöra miljön. Prishöjningen motsvarar ungefär 50 kronor i månaden för en genomsnittlig person, sa Per Bolund.

Räntejusteringar för kapital på investeringssparkonton och kapitalsparkonton står också på regeringens agenda.