SKATTEPLANERING Magdalena Andersson (S) är kritisk till hur företagsledare och näringslivstoppar ägnar sig åt aggressiv skatteplanering. Nu öppnar finansministern för att skärpa lagen.

– Vi har skärpt lagstiftningen och jag är beredd att skärpa den ytterligare, säger Magdalena Andersson till SvD.

Paradisläckan kastade återigen ljus på hur företag och näringslivstoppar undanhåller skattepengar och istället placerar dem i skatteparadis.

– Det finns en global finansiell elit som svävar över de nationella skattesystemen. Det är helt oacceptabelt att människor lägger ned så mycket resurser, tid och kraft på att undvika att betala skatt, säger Magdalena Andersson.

När det avslöjades att Svenskt Näringslivs ordförande, Leif Östling, undanhållit 30 miljoner i skatt, inleddes en diskussionen om huruvida Östling gjort något olagligt, eller överhuvudtaget något fel. Men att likställa avdrag i deklarationen med att placera pengar på Malta är inte samma sak, säger finansministern.

– Ju längre in i den här gråzonen man går desto mer bör man fundera på vad man håller på med och om man kan stå för det inför kunder och sina grannar.